Kristina Enders and Robin Lenz filtering seawater for micoplastic, Sargasso Cruise 2014. Foto Line Reeh.

Et hav fuld af mikroplastik

lørdag 28 mar 15
|

Kontakt

Torkel Gissel Nielsen
Professor
DTU Aqua
35 88 34 94
Artikel i Aktuel Naturvidenskab: Hvad sker der egentlig med de enorme mængder af plastik, som ender i havet? Et bud er, at det nedbrydes til mikroplastik, som måske kan påvirke havets mindste liv og dermed grundlaget for alt liv i havet.

Billeder af døde havfugle med maven fuld af plastikstykker, kvalte havskilpadder, der forvekslede plastikposer med gopler, eller sæler og hvaler, der blev fanget i tabte fiskenet og druknede, har sat plastikforureningen i havet på mediernes dagsorden.

Forskere fra DTU Aqua har fundet plastikstykker på op til en halv centimeter i danske sild og hvilling i det nordlige Storebælt. Andre forskere har fundet plastik i sandorme, muslinger, torsk og makrel i Norsøen og Østersøen. Og i en undersøgelse i Skotland af jomfruhummeres maver fandt man plastikstykker i 83 % af dyrene, især sammenfiltrede plastiktråde.

I det kommende nummer af Aktuel Naturvidenskab gør specialestuderende Kristina Enders og Robin Lenz, fra kandidatuddannelsen i Akvatisk Videnskab og Teknologi, sammen med biolog Thomas Kirk Sørensen og professor Torkel Gissel Nielsen, begge DTU Aqua, status over, hvad man ved og ikke ved om plastik i havet.

Artiklen fortæller også om de første resultater fra en undersøgelse af mikroplastik, som Robin Lenz og Kristina Enders gennemførte i 2014 fra DTU's havforskningsskib Dana. Ruten gik fra Danmark over Atlanterhavet til Bermuda og tilbage igen. 

Læs artiklen fra Aktuel Naturvidenskab 1, 2015:

Et hav fuld af plastik (pdf)