Kiselalgen Thalassiosira. Foto: Niels Daugbjerg

Biologisk indsigt på matematisk formel

fredag 21 mar 14
|

Kontakt

Thomas Kiørboe
Professor
DTU Aqua
35 88 34 01

Kontakt

Anders Peter Andersen
Gæst
DTU Aqua
35 88 34 11

Kontakt

Tomas Bohr
Emeritus
DTU Fysik

Når biologer stiller spørgsmålet om, hvorfor alle havplanter, som kiselalgen på billedet, er mikroskopiske encellede organismer, mens planterne på landjorden varierer i størrelse, kan de finde svaret hos fysikerne - på tværs af faggrænsen.

Fysikkens love om molekylær diffusion fortæller os, at tilførslen af næringsstoffer er langt mere effektiv jo mindre planten er og det er præcis grunden til, at planterne er mikroskopiske i havet, hvor deres vækst primært er begrænset af tilgængeligheden af næringsstoffer som nitrat og fosfat.

Denne forklaring på havplantens størrelse er et eksempel på et spørgsmål fra biologien, der besvares af fysikken, og er et af omdrejningspunkterne i en artikel fra Aktuel Naturvidenskab, der belyser den givtige, men svære kunst at kombinere spørgsmål og svar på tværs af faggrænser.

Forfatterne til artiklen, professor Thomas Kiørboe fra DTU Aqua og lektor Anders Andersen og professor Tomas Bohr fra DTU Fysik, er alle tilknyttet Centre for Ocean Life, der forsøger at bringe fysikere, matematikere, biologer og kemikere sammen for at udvikle forståelsen af livet i havet og af marine økosystemer.

Læs artiklen”Forskning på tværs af faggrænser” i Aktuel Naturvidenskab.