Dana i Godthåbsfjorden ved Grønland. Foto: Søren Rysgaard

Havundersøgelsesskibet Dana

Dana er Danmarks største havundersøgelsesskib og DTU Aquas primære skib. Undersøgelser foretaget fra skibet danner grundlag for en væsentlig del af DTU Aquas forskning og rådgivning.

Danmarks oceangående havundersøgelsesskib

DTU Aqua er den eneste danske institution, som har forskningskompetencer og infrastruktur til at udføre multidisciplinær forskning i åbne havområder og til at gennemføre regelmæssige overvågningsprogrammer i europæiske farvande og Nordatlanten. Det sker med Dana, som er Danmarks største og eneste oceangående havundersøgelsesskib.

Skibet specifikationer

Dana er 78 meter langt og bygget i 1980-81 på Århus Værft. Det er forsynet med blandt andet udstyr til trawlfiskeri på agterdækket og har forskelligt kommunikations- og navigationsudstyr.
Se Danas specifikationer

Indsamlingstyper

Dana har udstyr til hydrografiske undersøgelser, indsamling af plankton og bundfauna samt fiskeri. Derudover er der akustisk udstyr og mulighed for at installere specialudstyr.
Læs mere om, hvilke typer prøver der kan indsamles fra Dana 

Laboratorier og udstyr

Om bord på Dana er der fem tør- og vådlaboratorier udstyret med et bredt spektrum af videnskabelige instrumenter. Derudover er der en omfattende udrustning til trawlfiskeri, vandprøvetagning og bundprøvetagning.
Læs mere om laboratorier og udstyr på Dana

Faciliteter til besætningen

Dana har 38 kamre til den videnskabelige besætning og skibets mandskab.
Læs mere om Danas faciliteter til besætningen


Dansk Center for Havforskning

Dansk Center for Havforskning (DCH) administrerer en pulje, som giver økonomisk støtte til danske forskergrupper, der ønsker at chartre et havforskningsskib. Desuden samarbejder DCH med Søværnet om at udnyttelse af værnets skibe til videnskabelige togter. Centret formidler og koordinerer også udlån af udstyr mellem forskningsinstitutioner. 

Dansk Center for Havforskning har sekretariat på DTU Aqua.

Læs mere på Dansk Center for Havforsknings hjemmeside 

Chartring af Dana

Vil du chartre Dana eller et af DTU Aquas andre skibe, eller har du spørgsmål om indretning og udstyr, kan du kontakte

Skibsinspektør
Jesper Brochstedt Rasmussen
Tlf. 24 89 28 14
jbro@aqua.dtu.dk

Kom ombord på Dana

Velkommen ombord på Danmarks største havforskningsskib, Dana. Skipper Jesper Sandager viser rundt på det 78 meter lange skib. Filmen varer 2 min.

Mød Danas besætning

Kom med rundt på broen, på dækket, i maskinen, i teknikerrummet og i kabyssen på havforskingsskibet Dana. Filmen varer 6 min. 

Fotos af Dana

Hent fotos af Dana i høj opløsning:

Kreditering: DTU Aqua