Fremvisning af fiskenet.

Naturmødet: DTU Aqua satte fokus på forskning i bæredygtigt fiskeri

tirsdag 23 maj 17

Kontakt

Karin Stubgaard
Kommunikationsmedarbejder
DTU Aqua
40 48 68 82

DTU Aqua deltog på Naturmødet 2017 med en stand med forskere, selektive fiskeredskaber, sælsikre torsketejner og dynamiske havkort samt et foredrag om det rekreative fiskeris betydning for fiskebestandenes tilstand

Fra den 18. til den 20. maj 2017 var der Naturmøde i Hirtshals. Mødet er et nationalt og årligt tilbagevendende folkemøde om naturen, hvor politikere, organisationer, erhvervsliv, forskere, borgere m.v. mødes, DTU Aqua deltog med en stand under overskriften ”Forskning i bæredygtigt fiskeri”. 


Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen kiggede indenfor i DTU Aquas stand og fik en snak med postdoc Lotte Kindt-Larsen om sælsikre fiskeredskaber.


Kan de også fange fisk? Det er centralt spørgsmål i udviklingen af sælsikre redskaber. Foreløbige resultater fra et DTU Aqua-projekt, som har undersøgt fiskeri efter torsk med tejner ved Bornholm, viser en fangst på 9,9 kg pr. tejne pr. dag, når det går allerbedst. Læs mere om projektet Seal-Safe på fisker-forsker.dk.


Fiskeribiolog Hans Jakob Olesen, DTU Aqua stod klar til at snakke med lyst- og fritidsfiskere og andre interesserede om det rekreative fiskeris betydning for fiskebestandene. Er det rekreative fiskeri en dråbe i havet, eller spiller det faktisk en rolle for bestandenes udvikling?

 
Hans Jakob Olesen holdt også oplæg på en af Naturmødets scener, hvor han blandt andet fortalte om baggrunden for REKREA-projektet, som han er projektleder for. REKREA-projektet undersøger, hvordan man bedst opgør fangsterne i lyst- og fritidsfiskeriet. Målet er at forbedre den biologiske rådgivning og dermed forvaltningen af fiskebestandene. Læs mere om projektet på rekrea-fisk.dk


Spøgelsesnet får stigende opmærksomhed i disse år og var også et emne på DTU Aquas stand. Seniorforsker Finn Larsen fortalte om de tabte garn og net, der fisker videre og både fanger fisk, fugle og havpattedyr til ingen nytte.


Seniorforsker Niels Gerner Andersen, DTU Aqua demonstrerede dynamiske og brugerstyrede havkort, der skal hjælpe fiskerne med at finde tobis- og brislingestimerne. Kortene indeholder oplysninger om vejr, vind, hydrografi, bundforhold, tilgængelig fiskeføde og tidligere fangster. Kortene er under udvikling i projektet GUDP-VIND. Læs mere om GUDP-VIND-projektet på fisker-forsker.dk


Industrifiskene tobis og brisling kender vi ikke fra fiskehandleren og spisebordet, så DTU Aqua havde taget nogle prøver indsamlet i forbindelse med overvågningen af fiskebestandene med.


Ud over de dynamiske havkort præsenterede professor Henrik Mosegaard, DTU Aqua også et andet af sine projekter på Naturmødet. Projektet skal understøtte et bæredygtigt hesterejefiskeri i Nordsøen.


Seniorforsker Ludvig Ahm Krag og resten af DTU Aquas fiskeriteknologigruppe præsenterede forskningen i selektive fiskeredskaber på DTU Aquas stand. Formålet er at fremme et bæredygtigt fiskeri ved at øge effektiviteten og mindske udsmidet.


Forsker Junita Karlsen demonstrerer på billedet en kasse til opbevaring af levende jomfruhummere. DTU Aquas fiskeriteknologer har været involveret i et projekt, som undersøgte mulighederne for at sortere jomfruhummer af særlig fin kvalitet direkte ned i kassen og transportere dem levende til markederne sydpå for at opnå en højere pris.


Studiesekretær Christine Hastrup, DTU Aqua fortalte om kandidatuddannelsen i akvatisk videnskab og teknologi, som kombinerer biologi og ingeniørvidenskab. Læs mere om uddannelsen på dtu.dk/ast

Fotos: Helle Sørensen.