Jomfruhummere. Foto: Valentina Melli.

Jomfruhummerfiskeri kan optimeres med trawlændringer

mandag 18 feb 19

Kontakt

Valentina Melli
Ph.d.-studerende
DTU Aqua

Kontakt

Ludvig Ahm Krag
Professor
DTU Aqua
21 31 64 57

Tid & sted

Tid
Tirsdag den 26. februar 2019 kl. 10.30

Sted
DTU Aqua, Willemoesvej 2, 9850 Hirtshals

Afhandlingen

En kopi af afhandlingen "Identifying simple and cost-effective gear solutions for an effective implementation of the new EU Common Fisheries Policy (CFP)” kan læses på DTU Aqua. Kontakt Rikke Hansen, rikh@aqua.dtu.dk

Ændringer foran og inde i trawlen kan hjælpe jomfruhummerfiskeriet med at leve op til EU’s landingsforpligtelse, konkluderer ph.d.-afhandling.

I fiskeriet efter jomfruhummer udgør uønskede fisk en væsentlig del af fangsten, og den nye landingsforpligtelse, som forbyder udsmid af fisk, er derfor en stor udfordring i dette fiskeri. 

Ph.d.-studerende Valentina Melli, DTU Aqua har i de seneste tre år arbejdet med at videreudvikle og afprøve forskellige ændringer i de trawl, som bruges i det danske jomfruhummerfiskeri, og den 26. februar 2019 forsvarer hun sin afhandling. 

Valentina Melli og hendes kollegaer har som de første undersøgt, om de såkaldte skræmmelinjer kan forhindre uønskede fisk i overhovedet at blive fanget af jomfruhummer-trawlen. Resultaterne viser, at skræmmelinerne kan forhindre nogle arter, bl.a. kuller, hvilling og – i mindre grad – torsk i at svømme ind i trawlen. Skræmmelinerne monteres nemt foran selve trawlen og er designet til at lede fisk væk fra trawlåbningen.  

Det er dog langt fra alle fisk, der bliver holdt væk af skræmmelinerne, så for at mindske fiskernes arbejde med at sortere fangsten, har Valentina Melli undersøgt, hvordan man bedst kan lede fiskene ind i én del af fangstposen og opsamle jomfruhummerne i en anden del, så arterne bliver opdelt. Her viser resultaterne, at det er muligt at få flertallet af fisk til at svømme ind i en separat del af fangstposen, men studiet fandt ikke nogen ekstra effekt af at bruge LED-lys, flydeliner eller et gardin af kæder til at lede fiskene ind i den ønskede del af fangstposen. 

Ph.d.-studiet har også taget fat på at udvikle en model, som kan forudsige de optimale kombinationer af trawlmodifikationer i forhold til fiskeriets behov. Her er der dog brug for yderligere forskning, før man har et brugbart værktøj. 

Om forsvaret

Valentina Melli forsvarer sin ph.d.-afhandling "Identifying simple and cost-effective gear solutions for an effective implementation of the new EU Common Fisheries Policy (CFP)"  tirsdag den 26. februar 2019 kl. 10.30 på DTU Aqua, Willemoesvej 2, 9850 Hirtshals.

Vejledere

  • Hovedvejleder: Seniorforsker Ludvig Ahm Krag, DTU Aqua
  • Medvejledere: Professor Henrik Gislason og forsker Junita Diana Karlsen, DTU Aqua

Censorer

  • Seniorforsker Finbarr O’Neill, DTU Aqua
  • Seniorforsker Manu Sistiaga, SINTEF Fisheries and Aquaculture, Norge
  • Seniorforsker Michael Breen, Institute of Marine Research, Norge

Ordstyrer ved forsvaret

  • Lektor Peter Vilhelm Skov, DTU Aqua