DTU Aquas forskning i økosystembaseret marin forvaltning fokuserer på fiskeriets direkte og indirekte påvirkning af havmiljøet.
Hovedtemaer i forskningen i økosystembaseret marin forvaltning
Målsætningen for forskningen i økosystembaseret marin forvaltning er at udvikle viden og værktøjer, som kan bruges i forbindelse med rådgivning om en rationel økologisk bæredygtig forvaltning af fiskerier, som tager hensyn til de overordnede miljømål, som afspejler sig i miljøpolitikken.
Forskningen i økosystembaseret marin forvaltning har fire hovedtemaer:
- Kvantitative analyser af indikatorer og grænseværdier for fiskeripåvirkning i relation til definitionen af god miljøtilstand i EU’s havstrategidirektiv.
- Udvikling af metoder til minimering af uønsket bifangst af fx havpattedyr og implementering af alternative fiskeredskaber, der kan erstatte garn og minimere negative interaktioner mellem havpattedyr og fiskeri.
- Metoder til rådgivning om rumlig forvaltning af aktiviteter, der påvirker de marine økosystemer.
- Vurdering af effekterne af interaktioner mellem rov- og byttefisk på bestandene.
Hvorfor forsker vi i økosystembaseret marin forvaltning?
Økosystembaseret marin forvaltning er et krav i flere af de gældende politikker og direktiver. Princippet er, at man i udøvelsen af fiskeriet skal vise hensyn til økosystemet, således at både struktur og funktion bevares.
Hvad bliver forskningen brugt til?
Resultaterne af DTU Aquas forskning i økosystembaseret marin forvaltning anvendes især til rådgivning af myndigheder, som er involveret i forvaltning af fiskeriet. Det drejer sig om EU og Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri samt Miljøministeriet. Desuden rådgiver vi internationale organisationer, blandt andet Det internationale Havundersøgelsesråd (ICES).
Rådgivningen drejer sig især om implementeringen af EU’s Maritime Politik og Havstrategidirektiv, EU’s reviderede Fælles Fiskeripolitik samt EU’s Habitat- og Vandrammedirektiver.