DTU Aquas forskning i økosystembaseret marin forvaltning fokuserer på fiskeriets direkte og indirekte påvirkning af havmiljøet.
Hovedtemaer i forskningen i økosystembaseret marin forvaltning
Målsætningen for forskningen i økosystembaseret marin forvaltning er at udvikle viden og værktøjer, som kan bruges i forbindelse med rådgivning om en rationel økologisk bæredygtig forvaltning af fiskerier, som tager hensyn til de overordnede miljømål, som afspejler sig i miljøpolitikken.
Forskningen i økosystembaseret marin forvaltning har fire hovedtemaer:
- Kvantitative analyser af indikatorer og grænseværdier for fiskeripåvirkning i relation til definitionen af god miljøtilstand i EU’s havstrategidirektiv.
- Udvikling af metoder til minimering af uønsket bifangst af fx havpattedyr og implementering af alternative fiskeredskaber, der kan erstatte garn og minimere negative interaktioner mellem havpattedyr og fiskeri.
- Metoder til rådgivning om rumlig forvaltning af aktiviteter, der påvirker de marine økosystemer.
- Vurdering af effekterne af interaktioner mellem rov- og byttefisk på bestandene.
Hvorfor forsker vi i økosystembaseret marin forvaltning?
Økosystembaseret marin forvaltning er et krav i flere af de gældende politikker og direktiver. Princippet er, at man i udøvelsen af fiskeriet skal vise hensyn til økosystemet, således at både struktur og funktion bevares.
Hvad bliver forskningen brugt til?
Resultaterne af DTU Aquas forskning i økosystembaseret marin forvaltning anvendes især til rådgivning af myndigheder, som er involveret i forvaltning af fiskeriet. Det drejer sig om EU og Udenrigsministeriet, herunder Fiskeristyrelsen, samt Miljø- og Fødevareministeriet. Desuden rådgiver vi internationale organisationer, blandt andet Det internationale Havundersøgelsesråd (ICES).
Rådgivningen drejer sig især om implementeringen af EU’s Maritime Politik og Havstrategidirektiv, EU’s reviderede Fælles Fiskeripolitik samt EU’s Habitat- og Vandrammedirektiver.