Ny kamerateknologi vil gøre trawlfiskeri mere skånsomt

fredag 09 sep 22

Kontakt

Ludvig Ahm Krag
Professor
DTU Aqua
35 88 32 06

Et trawlkamera, der kan vise fangsten i nettet direkte på en monitor i styrehuset. Det vil gøre trawlfiskeri langt mere selektivt og dermed mere skånsomt. TV 2 Nyhederne var med ude at lave reportage, da DTU Aqua demonstrerede den ny teknologi på Havfisken lørdag.

DTU Aquas forskere har over fire år i samarbejde med ATLAS MARIDAN udviklet et trawlkamera, der kan vise fangsten, der kommer ind i trawlredskabet under fiskeri direkte på en monitor i styrehuset. Det giver for første gang i fiskeriets historie den enkelte fisker langt større mulighed for at påvirke sin fangstsammensætning og undgå uønsket fangst, spare brændstof og reducere påvirkningerne af havbunden ved trawlfiskeri.

TV 2 Nyhederne var med ude på Havfisken i Skagerrak, da DTU Aqua lørdag demonstrerede den nye Fiskeriteknologi. TV 2 Nyhederne lægger op til deres indslag med disse ord:

“Flere af verdens fiskeriforskere kigger nu mod Danmark, for efter 4 års arbejde præsenterer danske forskere nu en opfindelse, der skal revolutionere fiskeriet og sikre en mere klimavenlig og mere bæredygtig fremtid for det ellers stærkt kritiserede trawlfiskeri”

Se indslaget på TV 2 Play (kræver login). Indslaget findes 11.40 minutter inde i nyhedsudsendelsen. 

Kunstig intelligens holder øje med fangsten

Fiskeri med bundtrawl er omdiskuteret, fordi det har en kraftig indvirkning på havbunden og tager meget med. Men det innovative i den spritnye fiskeriteknologi er, at udstyret har en kunstig intelligens, der giver fiskeren information om fangstprocessen i realtid.

Den intelligente fiskeriteknologi betyder ifølge forskerne, at en algoritme i fremtiden kan måle og artsbestemme det, der kommer i nettet i fremtiden. Under demonstration af teknologien på Havfisken denne lørdag, stopper fiskerbåden efter blot 10 minutter, fordi man kan se, at der ikke kommer flere hummere i nettet, som man fisker efter:

”Normalt ville man fiske cirka fire timer på sådan et slæb her,” fortæller Ludvig Ahm Krag, der leder projektet og er professor på DTU Aqua. Han uddyber:

”Det betyder, at vi på denne tur har sparet næsten fire timers brændstof og undgået en masse unødig fangst. På den måde ændrer den nye fiskeriteknologi fiskeriet med trawl fra en blind proces til en informeret proces.”

Klar til brug

Tre dage i sidste uge inviterede DTU Aqua også national og international fiskeindustri ombord til seks gratis sejlture med afgang fra Skagen havn, hvor de fik demonstreret brugen af undervandskameraet ombord forskningsfartøjet Havfisken. Den nye fiskeriteknologi er færdigudviklet og på et operationelt niveau og allerede monteret på et par fiskefartøjer.

Fiskeriteknologierne er udviklet gennem EU-SmartFish-projektet samt flere nationale projekter. Demonstrationen af teknologierne er finansieret af EU Horizon 2020-projektet SMARTFISH.