"Videnskabens Verden" på P1 om arktiske vandlopper

tirsdag 23 aug 11
|
Line Reeh
Professor Torkel Gissel Nielsen fortæller om DTU Aquas undersøgelser ved Diskoøen i Grønland.

I det arktiske benhårde hav bliver der kæmpet en klassisk kamp. Her er den store, fede og arktiske vandloppe nemlig ved at blive fortrængt af en tyndere model fra syd. Professor Torkel Gissel Nielsen, DTU Aqua har gennem en årrække fulgt forandringerne i havet omkring Diskobugten i Vestgrønland.

I programmet "Videnskabens Verden" på P1, som blev sendt første gang den 16. august 2011, giver han et øjebliksbillede på, hvad resultaterne af årest feltarbejde viser om situationen netop nu.

For ca. 20 år siden var der kun 10 % den tynde vandloppe, Calanus Finmarchicus, hvor bestanden i år ligger på omkring 50-60 % af vandlopperne i vandet omkring Diskobugten i Grønland. De tykke vandkopper udgør altså en langt mindre del af vandloppebestanden, end de hidtil har gjort. Det er vigtigt, fordi de tykke vandkopper er meget tykke; så tykke, at de består af mellem 60-70 % fedt. 

- Fedten er central, fordi at hovedparten af også menneskene i gamle dage havde brug for noget at overleve på, forklarer Torkel Gissel, der er professor på DTU Aqua, hvor han forsker i livet i det arktiske hav omkring Grønland, til Videnskabens Verden på P1.

Fordi vandlopperne bliver spist af blandt andet fiskeyngel, der bliver spist af sæler og hvaler, er de med til at føre det livsnødvendige fedt op gennem hele fødekæden. 

Hør indslaget i Videnskabens Verden fra 16. august 2011 kl 14:03 via P1s hjemmeside:

Fed vandloppe fortrængt af tyndere model