DTU Aqua i P1: Verdensmestre i europæisk ål

onsdag 25 jan 12
P1-programmet "Videnskabens Verden" fortæller om DTU Aquas forskning i ålens forplantning, og om opdrætsrekorden på 22 dage for den - indtil videre - længst levende europæiske ålelarve

Ålen er en eftertragtet spisefisk, men der er meget få tilbage i naturen.  Derfor forsøger man at få ålen til at formere sig i fangenskab. Dét er en opgave fyldt med udfordringer. Forskerne skal blandt andet udvikle metoder til at styre udviklingen hos fiskene, sådan at ålene bliver klar til at gyde, selv om de ikke gennemfører den naturlige vandring til gydeområdet i Sargassohavet. En anden udfordring er at finde frem til et foder, som kan få ålelarverne til at leve længere end de 22 dage, som er rekorden i øjeblikket.

P1-programmet "Videnskabens Verden" fortalte den 24. januar 2012 om DTU Aquas forskning i den europæiske åls forplantning. Jonna Tomkiewicz, som er seniorforsker på DTU Aqua og videnskabelig leder af EU-projektet PRO-EEL, viser i udsendelsen rundt på DTU Aquas eksperimentelle faciliteter og fortæller om arbejdet med at løse nogle af ålens gåder.

Hør udsendelsen

Læs mere, og hør udsendelsen på dr.dk 
(Indslaget om ål varer fra minut 26:55 til 42:05)

Hjemmesiden www.pro-eel.eu fortæller om EU-forskningsprojekt PRO-EEL.