Fiskeri. Foto: DTU Aqua

To nye professorer i fiskeriforvaltning

torsdag 19 feb 15

J. Rasmus Nielsen og Clara Ulrich er blevet udnævnt til professorer på Danmarks Tekniske Universitet.

DTU udnævnte ved årsskiftet J. Rasmus Nielsen og Clara Ulrich fra DTU Aqua til professorer. Begge professorater er inden for det strategiske forskningsområde fiskeriforvaltning. J. Rasmus Nielsens fokus ligger på rumlig populationsdynamik, fiskerier og interaktion med miljøet og andre marine aktiviteter, mens Clara Ulrichs fokus er fiskerisystemer, herunder flådedynamik og -interaktion.

Clara Ulrich er den første kvindelige professor på DTU Aqua. Hun er 40 år og har en kandidat- og ph.d.-grad fra Agrocampus Ouest i Rennes i Frankrig. Hun blev ansat som postdoc på DTU Aqua i 2000 og blev seniorforsker i 2005 og arbejder med et bredt spektrum af forvaltningsproblematikker i forbindelse med blandede fiskerier – fra modeludvikling til praktisk samarbejde med stakeholdere og myndigheder. Aktuelt står hun som international koordinator i spidsen for et projekt, der skal udforme strategier for, hvordan udsmidet af fisk kan mindskes i de europæiske fiskerier (DiscardLess – Strategies for the gradual elimination of discards in European fisheries). Projektet er finansieret af EU's Horizon 2020-program og har 31 partnere i 12 forskellige lande. Clara Ulrich er desuden medlem af Europa Kommissionens rådgivende komité for fiskeri og akvakultur (STECF) og bidrager væsentligt til den videnskabelige rådgivning omkring EU’s fælles fiskeripolitik. 

J. Rasmus Nielsen er 49 år og har en kandidatgrad i biologi og et bifag i nordisk filologi (sprogvidenskab) fra Københavns Universitet samt en ph.d.-grad fra Wageningen Universitet i Holland. Desuden har han haft studieophold på MacGill Universitetet i Canada. J. Rasmus Nielsen har været ansat på Grønlands Naturinstitut og i Vietnam for DANIDA, men siden 1992 på DTU Aqua. Her har han længe været seniorforsker og forskningskoordinator og i en periode også sektionsleder. J. Rasmus Nielsen arbejder især med populationsdynamik for fisk og fiskeridynamik og har yderligere specialiseret sig i survey-metodik. Han har gennem årene stået i spidsen for en lang række forskningsprojekter og har i flere tilfælde været international koordinator for store projekter, blandt andet et projekt, der havde som formål at undersøge og vurdere, hvad en kommende Fehmern Bælt-forbindelse vil betyde for fiskebestande og fiskeri i området.