Laks.

Laksen som var tæt på at uddø

tirsdag 20 dec 16
|
Line Reeh

DTU Aqua-forsker bag populærvidenskabelig bog om den vestjyske laks

Historien om laksens liv er en forunderlig beretning om en skabning, der starter med klækningen af et lille æg begravet i bunden af et dansk vandløb. Fisken vokser sig senere stor ude i verdenshavene og formår til sidst, på eventyrlig vis, at finde tilbage til nøjagtigt det vandløb, hvor den i sin tid selv klækkede, for at føre slægten videre.

Jon C. Svendsen, forsker ved DTU Aqua, har sammen med biolog Lasse Fast Jensen skrevet en populærvidenskabelig bog om laksen, ”Laksens liv”. Forfatterne har i bogen særligt fokus på den vestjyske laks, som er den eneste tilbageværende repræsentant for den europæiske lavlandslaks og derfor helt særlig.

”Laksens liv” inviterer læseren med ned under overfladen i vandløbene og de store verdenshave og giver en introduktion til den nyeste viden om laksens biologi. Her findes  blandt meget andet svar på  hvordan ”magneter” i laksens næse hjælper den med at finde vej gennem de store oceaner tilbage til det vandløb, hvor den selv klækkede og tilbragte sine første år.

Laksen er som art millioner af år gammel, men mange af de forskelle, som man i dag ser mellem laksebestande, er i et evolutionært perspektiv opstået ganske hurtigt mellem den seneste istid for blot 10.000 år siden og frem til i dag. Det er netop denne udviklingshistorie, der har gjort, at laksene i dag er tilpasset de lokale forhold, de møder i vandløbet.

I bogen, som er på 95 sider, får man beretningen om den vestjyske laks, som man oprindeligt troede var uddød i Danmark. Der er også kapitler om laksens rekreative og økonomiske betydning og om forvaltningen af de danske laksebestande.

Målgruppen for bogen er naturinteresserede og lystfiskere, der gerne vil vide mere om laksen i de danske vandløb.

Lasse Fast Jensen og Jon C. Svendsen: Laksens liv
Fiskeri- og Søfartsmuseets Forlag
ISBN: 978-87-90982-81-2