Pighvar. Foto: Restaurant AOC.

Stor pighvar med mærke genfanget

torsdag 29 okt 15
|
af Line Reeh

Udsætning af fisk:

Der er de senere år gjort et stort stykke arbejde for at ophjælpe bestanden af eksempelvis pighvar i Danmark. Dette er blandt andet gjort ved hjælp af udsætninger i forskellige dele af landet. Pighvar til udsætning opdrættes i opdrætsanlæg i Danmark indtil optimal størrelse nås, typisk når fiskene er 6-9 cm, og derefter udsættes fisken. De seneste år har Venøsund fisk & skaldyr på Mors opdrættet pighvar til udsætning. 

Grunden til at DTU Aqua vælger at mærke fisk inden de sættes ud er så det er muligt at få oplysninger om de udsatte fisk når de genfanges. Disse oplysninger kan derefter bruges til at undersøge blandt andet overlevelse og vækst, som er nyttig viden i det videre arbejde med at optimere udsætningerne.  Alle udsætninger i Danmark finansieres af indtægterne fra de fisketegn, som lyst- og fritidsfiskere skal indløse. Det er NaturErhvervstyrelsen under Miljø- og Fødevareministeriet, som administrerer pengene og fordeler dem til forskellige formål, herunder udsætning af fisk. Hvis du ønsker at læse mere om udsætninger eller om det arbejde der gøres for at skabe bedre vilkår for fisk i danske farvande så besøg www.fiskepleje.dk.

Læs mere om pighvarren på fiskepleje.dk:
http://www.fiskepleje.dk/fiskebiologi/pighvar.aspx

For ni år siden blev der udsat små pighvarrer i Vejle Fjord. Fiskene var mærkede, og for nylig kom et af mærkerne tilbage til DTU Aqua med posten. Det gav anledning til lidt detektivarbejde.

Ved første øjekast vakte det mærke, som vi på DTU Aqua modtog med posten for nogle dage siden, stor undren. Mærket havde siddet i en pighvar, og var blevet indsendt af Restaurant AOC, som ligger i København. Det var et såkaldt t-bar mærke– et mærke som typisk bliver brugt, når marine udsatte fisk skal kunne genkendes fra vilde fisk. Vi undrede os, fordi det var et gammelt mærke, så det dermed måtte stamme fra en gammel pighvar. Folkene der havde fået fisken ind på restauranten, havde heldigvis både vejet og målt fisken og havde også taget nogle fine billeder af den, inden den var blevet tilberedt.

Størrelsen på fisken afslørede at fisken var gammel, den vejede nemlig 5,98 kg, og var 680 mm lang og 550 mm bred. Det er som udgangspunkt ikke en usædvanlig stor pighvar, da de er registret væsentligt større, men så store individer findes sjældent i de indre danske farvande, hvor denne fisk var fanget.  Pighvarren blev fanget i begyndelsen af september 2015, af en garnbåd, og landet på Langø Havn på Lolland. 

"Vi sætter stor pris på at folk der finder mærker i fisk indsender dem til os – hvert enkelt mærke er brugbar viden for os"
Mads Christoffersen, DTU Aqua.

Lidt detektivarbejde viste, at fisken var blevet udsat ved Munkebjerg i Vejle fjord d. 2. oktober 2006. Den blev altså fanget 9 år efter at den var udsat.

”Det er meget sjældent, at DTU Aqua modtager fiskemærker der har siddet så længe i fisk. Men at fisken her har klaret sig så godt som den har, er et eksempel på, at udsatte fisk kan overleve og vokse som deres vilde artsfælder. Vi sætter stor pris på at folk der finder mærker i fisk indsender dem til os – hvert enkelt mærke er brugbar viden for os,” fortæller Mads Christoffersen fiskeplejekonsulent på DTU Aqua. Der er i Danmark registret pighvar op til ca. 15 kg.

Souschef på Restaurant AOC Jeppe Christiansen kunne i øvrigt fortælle, at pighvarren blev bagt i enebærbusk, og pakket ind i saltet spæk, hvorefter den blev serveret med en creme af pighvarrerogn og enebærsalt.