Jens Kjerulf Petersen

Jens Kjerulf Petersen

Professor, Sektionsleder

DTU AQUA
Institut for Akvatiske Ressourcer

Sektion for Kystøkologi

Danmarks Tekniske Universitet

Øroddevej 80

Bygning 3, rum 22

7900 Nykøbing Mors

Få tilsendt vCard på e-mail.

LoadingText

DTU Nyheder

2024
Muslinger-på-havbunden af Mikael van Deurs
18 APR

Muslingefiskeri i Limfjorden videnskabeligt fortalt

I anledning af den seneste tids medieomtale af muslingefiskeri i Limfjorden har DTU Aqua samlet sin eksisterende viden på feltet i et notat. Her kan man læse om fakta og forskning om muslingefiskeriet ift. til arter, redskaber, fiskeri, lovgivning og miljøpåvirkning

2023
Af Mikael Van Deurs
22 AUG

Marin naturgenopretning og redskabsudvikling er DTU Aquas specialer

Det kræver indgående viden om naturgenopretning og nytænkning i fiskeriredskaber at leve op til de miljøkrav, der er lagt op til i EU’s biodiversitetsstrategi og Marine Action Plan. Områder som DTU Aqua har lang erfaring og solide forskningskompetencer inden for. Vi har her i sommeren kigget lidt på egne hylder.

PR photo BioReef
20 JUN

Projekt BioReef - kig ind i det nye, store skaldyrsklækkeri

Besøg DTU Aquas topmoderne klækkeri i den nye video produceret i forbindelse med projekt BioReef - et fælles havrestaureringsprojekt ledet af Ørsted og WWF udført i tæt samarbejde med DTU Aqua som videnskabelig partner.

DTU Aqua, Sektion for Kystøkologi
27 APR

Fine besøg og store naturprojekter – DTU’s nye klækkeri halvandet år senere

Det nye skaldyrsklækkeri ved DTU på Mors rundede 1. april halvandet år. Meget vand er bogstaveligt talt løbet gennem bassinerne siden indvielsen – store naturgenopretningsprojekter er søsat, forskning i Limfjordsøsters har fået et højteknologisk boost og et internationalt hold af østerseksperter har lige lagt vejen forbi.

foto Peter Schmedes, DTU Aqua
22 MAR

Tang og skaldyr skal booste klimavenlig fødevareproduktion

Opdræt af tang og skaldyr har stort naturgivent potentiale i Danmark og kan blive fremtidens klimavenlige fødevarer. Nyt stort, internationalt projektsamarbejde over de næste fire år skal booste indsatsen for de blå fødevarer, der kan rykke noget i den grønne omstilling.

Foto: Jakob Hjelmager Jensen
09 MAR

Ny videnguide skal gøre udgravning og klapning på havbunden mere skånsom

Anlægsarbejder på havbunden skal og kan håndteres mere skånsomt og miljørigtigt. En ny undersøgelse udarbejdet for Miljøministeriet om alternative klapteknikker kommer hele vejen rundt om klapning og lister en best practise.

Foto af Mikael Van Deurs
26 JAN

Forstå, hvordan naturgenopretning i havet kan lykkes

Med tre nye overordnede guides om naturgenopretning i havet kan beslutningstagere, aktører og interessenter nu gå til sagen med øget succes for både havnaturen, økosystemtjenesterne og det budget, det kræver at genoprette natur. Det er nyt Nationalt Center for Marin Naturgenopretning med bidrag fra DTU Aqua, der udarbejder guiderne.

Fisk og skaldyr Klimatilpasning Økosystemer
Af Mikael Van-Deurs
06 JAN

Projekt Coastal Life skal bringe banker af muslinger og østers ​tilbage til Limfjorden

DTU Aqua er med i det landsdækkende 6-årige projekt Coastal Life, som Limfjordsrådet har søsat i et partnerskab med seks kommuner, fire universiteter, to statslige styrelser og store private aktører. Aquas opgave er at genetablere banker af muslinger og østers.

Fødevarer, fisk og landbrug
2022
Af Kathrine Habekost Hansen
09 DEC

Krabberne som ingen gider fiske er en overset ressoruce

Fra at være en udskældt pestilens for havets andre arter, vil DTU Aqua nu vise, hvordan strandkrabber kan blive til en rentabel, sekundær indtægtskilde for de danske kystfiskere. Læs om projekt KRABFISK.

2021
Indvielse af nyt østersklækkeri
07 OKT

”Med nyt klækkeri rækker vi ud til omverdenen og i fremtiden”

Der var østers på både menuen og på dagsordenen først i oktober på DTU på Mors. Et spritnyt og topmoderne østersklækkeri blev vist frem og indviet af Mors’ borgmester i fint og festligt selskab.

Fødevarer, fisk og landbrug Klimatilpasning Økosystemer
Sporeliner til tangproduktion. Foto: Anne Trap-Lind.
23 SEP

DTU åbner nyt østersklækkeri på Mors

Topmoderne østersklækkeri på Mors giver nye muligheder for uddannelse, forskning og erhvervssamarbejde.

Fisk og skaldyr Fødevareproduktion Fødevareteknologi
Foto: Dansk Skaldyrcenter
15 JUN

Blå er det nye sort i grøn omstilling, siger ny rapport

Blå biomasse er ressourcer i havet, som kan udnyttes mere bæredygtigt til spisebordet og i miljøbevarelse. Men grøn omstilling til blå biomasse som f.eks. muslinger, strandkrabber og ikke-kvoterede fisk kalder også på nye løsninger, siger rapporten.

Luftfoto fra Lovns bredning. Foto DTU Aqua
23 FEB

Fiskeri og invasive arter påvirker havmiljøet

Analyse af menneskeskabte belastningers skade på havmiljøet peger på fiskeri med bundskrabende redskaber. Udledning af næringsstoffer stadig væsentligste faktor.

Fødevarer, fisk og landbrug Miljø og forurening
2020
Makroalger på sten i Århus Bugt. Foto: Mette Møller Nielsen.
08 JUN

100 års stenfiskeri har fjernet rev på størrelse med Fanø

For første gang har forskere forsøgt at sætte tal på, hvor mange sten – og dermed levesteder for planter og dyr – der er fjernet fra havbunden gennem tiden. 

Økosystemer
Søl. Foto: Peter Søndergaard Schmedes.
19 MAJ

Ph.d.-forsvar om dyrkning af tang

Den 25. maj 2020 forsvarer Peter Søndergaard Schmedes, DTU Aqua sin ph.d.-afhandling. På grund af corona-pandemien gennemføres forsvaret online.

Fødevarer, fisk og landbrug
2019
Tallerken med muslinger dyrket på line. Foto Dansk Skaldyr Center
13 JUN

Økologisk, lækkert og dansk - men ukendt herhjemme

Økologiske blåmuslinger er nemme at dyrke på line i Danmark. Alligevel finder kun få vej til danskernes tallerkner, for vi kender dem ikke

Fødevarer, fisk og landbrug Fisk og skaldyr
Søstjerner på bunden af Løgstør Bredning. Foto: Dansk Skaldyrcenter
22 MAR

Fra plage til ressource: Søstjerner bliver til dyrefoder

Når verdens første søstjernemelfabrik fredag den 29. marts åbner ved Limfjorden, sker det på baggrund af et samarbejde mellem universiteter og erhverv.

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevareproduktion
Råstofskib i havn. Foto: Bent Lauge Madsen
07 FEB

Analyse afdækker mulige årsager til forringet havmiljø

Sluser og dæmninger, bundslæbende fiskeredskaber, sargassotang og udgravning af sejlrender kan påvirke havmiljøet, dokumenterer rapport 

Økosystemer
2018
Foto Lene Friis Møller
06 FEB

30 mio. kr. til nyt østersklækkeri på Mors

Med en finanslovbevilling på 30 mio. kr. skal Dansk Skaldyrcenter styrke fødevareproduktionen på Mors.

2017
Østersyngel. Foto: Lene Friis Møller.
22 AUG

Stort østersklækkeri skal give lokal fødevareproduktion et boost

Dansk Skaldyrcenter på Mors har udsigt til at få 30 millioner kroner til højteknologiske faciliteter til forskning og udvikling inden for skaldyrsproduktion