Udmunding af MacKenzie River, Canada.

Podcast om permafrost

torsdag 01 mar 18

Kontakt

Colin Stedmon
Professor
DTU Aqua
35 88 34 10

Kontakt

Thomas Ingeman-Nielsen
Lektor
DTU Sustain
45 25 22 51

EU-projekt undersøger, hvad der sker, når de arktiske egne begynder at tø. Ny DTU-podcast fortæller om projektet

Forskere fra DTU Aqua undersøger i de kommende fem år, hvad der sker med det organiske kulstof, der er bundet i permafrosten, når den ellers evigt frosne jord begynder at tø som følge af stigende globale temperaturer. 

Når jorden tør, løber kulstoffet med smeltevandet ud i de store floder i Arktis og ender i havet. Men hvad sker der derefter? Bliver det organiske kulstof omdannet til CO2, som ender i atmosfæren? Synker kulstoffet ned og bliver begravet i havbunden? Eller bliver det transporteret videre ud i Nordatlanten? Det forsøger forskerne at finde ud af, og en af dem – lektor Colin Stedmon – fortæller om undersøgelserne i en ny podcast fra DTU.  

En øget viden om kulstoffets bevægelser på land og i vand vil gøre os klogere på, hvad konsekvenser af klimaforandringerne er på den lange bane, forklarer Colin Stedmon i podcasten. 

I podcasten er der også fokus på bygningsmæssige aspekter af den tøende permafrost. Det er lektor Thomas Ingeman-Nielsen, DTU Byg, der fortæller om DTU’s forskning i, hvad der sker med veje, havne og boliger, når permafrosten tør, og hvordan man skal bygge under de nye betingelser.

Undersøgelserne er en del af det fem årige Nunataryuk-projekt, som er finansieret af EU’s Horizon 2020-program. Her studerer naturvidenskabelige forskere, sociologer og ingeniører fra 12 lande virkningen af optøning af permafrosten på kystsamfundene i Arktis og på det globale klima. Målet er at forbedre livskvaliteten for folk, der lever i Arktis. 

Hent podcast

Hent podcasten "Når frosten forsvinder - konsekvenserne af de stigende temperaturer i Arktis"


Foto øverst: Den canadiske Mackenzie-flods udmunding i Arktis. Her skal forskere fra DTU Aqua indsamle vand- og jordprøver som en del af Nunataryuk-projektet. Foto: NASA.