
Baggrund
Vandmænd og andre gopler kan forekomme i meget store mængder i de indre danske farvande, hvor de kan være til stor gene for bl.a. skibstrafik, fiskeri og turisme. Desuden har de mange gopler forskubbet den økologiske balance i flere farvande, fordi de bl.a. spiser det dyreplankton, som holder planteplanktonet i skak. Reduktionen i dyreplankton øger risikoen for ukontrollable opblomstringer af planteplankton, som kan lede til iltsvind, når planktonet dør og nedbrydes.
Der foregår på nuværende tidspunkt ikke nogen kommerciel udnyttelse af vandmænd i Danmark, som potentielt kunne afhjælpe problemet, men det kan der måske laves om på. For til trods for et meget beskedent næringsstofindhold kan vandmænd måske netop i kraft af de enorme forekomster udvikles til en ny foderråvare til akvakultur. Der er således et stigende behov for bæredygtige marine foderråvarer til produktionen af fisk og skaldyr i akvakultur, som nu på verdensplan overstiger de vilde fangster.


Formål
Formålet med MEDUSA-projektet er at udvikle metoder til at udnytte næringsstoffer fra gopler i foder til opdrætsfisk. Dette inkluderer udviklingen af omkostningseffektive teknologier til at fange og afvande gopler, fraktionere, raffinere og opkoncentrere næringsstofferne og efterfølgende teste deres værdi i biologiske fodringsforsøg med fisk.
Projektet vil kunne danne grundlag for udvikling af et skånsomt goplefiskeri i danske fjorde og bælter, hvilket kan bidrage til at forbedre forholdene i de kystnære havområder.
På trods af et meget lavt næringsindhold i vandmænd forventes det, at de på grund af deres store forekomster vil kunne blive en relevant og bæredygtig kilde til marine næringsstoffer, som der er behov for i foder til opdrætsfisk.
Aktiviteter
MEDUSA-projektet består af følgende arbejdspakker:
Arbejdspakke 1 omhandler kemisk, biologisk og ernæringsmæssig karakterisering af friske og processerede gopler samt biologiske fodringsforsøg med ørreder fodret med udvundet gopleprotein.
Arbejdspakke 2 undersøger den geografiske og tidsmæssig udbredelse af gopler i danske farvande og vurderer effekten af et eventuelt fiskeri på fødekæden. Desuden identificeres potentielle fangstområder i Limfjorden, og der fanges gopler til analyse og forarbejdning i de andre arbejdspakker.
Arbejdspakke 3 omhandler udviklingen af omkostningseffektive metoder til reduktion af vand fra gopler samt stabilisering af det afvandede produktet med henblik på transport og opbevaringsmuligheder på kommerciel skala.
Arbejdspakke 4 angår udviklingen af metoder til fraktionering, raffinering og opkoncentrering af udvundne næringsstoffer frem mod færdige produkter, som kan anvendes i industrien.


Resultater og publikationer
Partnere
MEDUSA-projektet er et samarbejde mellem:



Desuden deltager Danmarks Fiskeriforening PO med konsulentbistand.
Finansiering
Projektet har fået 6,3 mio kr. i tilsagn fra Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) under Fødevareministeriet.
Projektperiode
1. oktober 2023 – 30. september 2026.
