Tigerspring i sirup

Professor Thomas Kiørboe fortæller i "Natursyn" på P1 om vandloppernes mikroskopiske verden, hvor de små tings fysik gælder og den menneskelige intuition ikke slår til.

I de seneste år har forskerne udviklet nye metoder som gør det muligt at iagttage havets mikroskopiske planktondyr mens de gebærder sig frit i oceanerne. Det har givet et helt nyt og spændende indblik i, hvordan de små plankton-dyr er i stand til at overvinde formidable udfordringer alene for at skaffe sig føde nok til at overleve.

 

Thomas Kiørboe, professor, DTU Aqua.

 

Thomas Kiørboe, DTU Aqua.

 

Thomas Kiørboe, professor ved DTU Aqua var den 3. oktober gæst i programmet Natursyn på P1, hvor han fortalte om, hvordan de små dyr løser nogle af de store udfordringer. For eksempel er der så langt mellem de småvæsener, de lever af, at de sjældent kan nøjes med bare at vente til byttet kommer til dem. Mange af dem skal nå at gennemsøge kolossale vandmængder hver eneste dag for at sortere bytte-væsenerne fra. Hvordan gør de det? Hør om vandloppernes effektive metoder fra bagholdsangreb til fangstsække af slim.

 

Vandloppeangreb

 

Oithana angriber byttedyr. Vandloppens position før springet er markeret med hvidt og efter springet med sort. Bemærk, hvordan den angribende vandloppe roterer under springet, mens byttedyret (rød prik) ikke flytter sig. Foto: DTU Aqua.

 

Programmet blev sendt først gang lørdag den 3. oktober 2009 klokken 9:07 på P1. Hent det på som podcast hos DR eller hør udsendelsen på Naturyns hjemmeside.

 

Hør udsendelsen på Natursyns hjemmeside:

http://www.dr.dk/P1/Natursyn/Udsendelser/2009/10/02114815.htm# 

 

Se også:
Lucky Luke-loppe (Nyhed fra DTU Aqua, 19. august 09):
http://www.aqua.dtu.dk/Nyheder.aspx?guid={65B86275-1B21-48D0-B26C-3DB9D9CC3E49

 

Thomas Kiørboes videooptagelser fra vandloppernes verden: http://www.aqua.dtu.dk/English/CV/HOEK/Thomas_Kioerboe/Research_areas/observing_plankton.aspx