Velkommen om bord på Dana

tirsdag 10 jun 14
|

Kontakt

Karin Stubgaard
Kommunikationsmedarbejder & ph.d.-sekretær
DTU Aqua
35 88 30 33

Om Dana:

DTUs havforskningsskib Dana er 78 meter langt og bygget i 1980-81 på Århus Værft. Det er forsynet med blandt andet udstyr til trawlfiskeri på agterdækket og har forskelligt kommunikations- og navigationsudstyr. Det er Danmarks eneste oceangående havforskningsskib. Ud over faste opgaver i Østersøen, Nordsøen og Norskehavet, så sejler Dana også jævnligt ved Grønland, og skibet har netop været i Sargassohavet for at undersøge ålens tilbagegang. Dana er nummer fire i rækken af danske havforskningsskibe ved navn Dana.

Kom til Åbent Skib på DTU's Dana, som er Danmarks største havforskningsskib. Skibet kommer til kaj ved Amaliehaven i København den 21.-23. juni som led i videnskabsfestivalen Science in the City. Der er gratis adgang.

Forskere og besætning byder velkommen om bord på Danmarks største havforskningsskib Dana til et kik ind i en fascinerende verden, som normalt ikke er åben for offentligheden. 

  • Kom med en tur op på broen, få indtryk af dagligdagen på et havforskningsskib, og se, hvordan forskerne undersøger livet under havets overflade. 

  • Få smagsprøver på retter lavet af kendte og oversete fristelser fra de danske farvande, fx strandkrabbebisque. Gastronomisk Legestue fra Københavns Universitet er om bord på Dana lørdag og søndag den 21. og 22. juni kl. 11-16, hvor de gennem ”showcooking”, smagsprøver og videnskabelige forklaringer gør os klogere på de processer, der foregår i maden. 

  • Oplev højdepunkter fra Danas togt i marts og april 2014 til Sargassohavet, og hør om forskernes forsøg på at løse ålens gåde.

  • Få indblik i, hvordan resultater fra Danas togter i Østersøen, Nordsøen og Norskehavet bliver til fiskekvoter, og kom tæt på nogle af de mange forskellige fisk, som Dana får i nettet undervejs. 

  • Se havets mikroskopiske planktonliv i stor størrelse.

  • Tal med DTU Aqua-studerende om deres projekt med at måle plastikforurening i havet og med studerende fra DTU Mekanik (mandag) om deres støjmålinger om bord.

  • Derudover er der mange andre aktiviteter om bord.

Ved siden af Dana ligger også forskningsskibet Aurora fra Århus Universitet og det tyske forskningsskib Solea fra Thünen-Institut für Ostseefischerei.  

Åbningstider

Lørdag den 21. juni kl. 10-18
Søndag den 22. juni kl. 10-18
Mandag den 23. juni kl. 10-20

Science in the City

Arrangementet er en del af Science in the City-festivalen.
Læs mere på http://scienceinthecity.dk/da/begivenhed/kom-om-bord-pa-danmarks-storste-havforskningsskib