Havforskningsskibet Dana med i børnebog om hvaler

mandag 09 jan 17
|
I en ny børnebog kan man tage med DTU's havforskningsskib Dana på togt efter hvaler.

"Mennesker og hvaler har mere tilfælles, end man lige skulle tro. Det finder Anna ud af, da hun får lov til at komme med sin far på togt med skibet Dana. Undervejs møder hun den talende hval, Kaskelotte, der inviterer hende med på et sandt eventyr under overfladen…".

Sådan lyder bagsideteksten til en ny børnebog udgivet af Nordsøen Oceanarium i Hirtshals. Overstyrmand på DTU's havforskningsskib Dana, Thomas Diget Tarby, og hans datter er hovedpersoner i bogen. Fortællingen om Anna og hvalen Kaskelotte er stilet mod de 5-8 årige og lærer børnene om kaskelotternes liv i havet.

Foto Camilla Wedel Siversten

Bogen er forfattet af Lasse Rosendahl, som er dykker og formidler på Nordsøen Oceanarium. Bogen er rigt illustreret med mange fotos taget om bord på Dana af Camilla Wedel Siversten, Line Reeh og Preben Andersen. Når Anna møder Kaskelotte i en drøm ombord på skibet, så skifter fotografierne til illustrationer lavet af Alberthe Rosschou.

Bogen koster kr. 99,95 og kan fås i butikken på Nordsøen Oceanarium og i en række boghandlere i Hirtshals og Hjørring. Man kan også sende en mail til info@norsoemail.dk, hvor man har mulighed for at få bogen tilsendt. Det koster 35 kr. i forsendelsesomkostninger.

Omslag Anna og Kaskelotte

 

Fakta om Dana

Dana er Danmarks største havundersøgelsesskib og det eneste oceangående danske forskningsskib. Dana anvendes til forsknings- og moniteringsopgaver – primært i Østersøen, Nordsøen og Norskehavet, men undertiden også længere væk, fx i Nordatlanten. Data fra moniteringstogterne anvendes til rådgivning om fastsættelse af kvoter for fiskeriet.

Dana er 78 meter langt og stikker 5,7 meter. Skibet blev bygget i 1980-81 på Dannebrog Værft i Århus specielt til havundersøgelser.

Om bord på Dana er der fem tør- og vådlaboratorier udstyret med et bredt spektrum af videnskabelige instrumenter. Derudover er der en omfattende udrustning til trawlfiskeri, vandprøvetagning og bundprøvetagning.

Der er plads til 38 personer på skibet, heraf en besætning på 12-15 mand.

Dana ejes af Danmarks Tekniske Universitet og har hjemhavn i Hirtshals i Nordjylland.