Arctic Landscape, Svalbard, foto Alexey Seafarer / Colourbox

Havforskernes bidrag til klimadebatten under COP26

mandag 15 nov 21

Kontakt

Colin Stedmon
Professor
DTU Aqua
35 88 34 10

Kontakt

Marja Koski
Professor
DTU Aqua
35 88 34 07

Kontakt

Andre Visser
Professor
DTU Aqua
35 88 34 25
COP26 i Glasgow sluttede i weekenden efter 14 dage med klimakamp i forhandlingslokalerne, i medierne og på gaderne. Se nogle bidrag til klimadebatten fra DTU Aquas havforskere. 

Verdens ledere har i de seneste 14 dage kæmpet om ordlyden i den endelige klimaaftale fra COP26 i Glasgow. I de uger hvor rydning af regnskove, voldsomt vejr, stigende temperaturer og vandstande har været top of mind i alverdens medier, har DTU Aquas forskere naturligvis også bidraget til klimadebatten med deres viden om verdens oceaner i forhold til klimapåvirkninger.

Se uddrag af forskernes debatindlæg i Altinget.dk:

Havforsker om klimaforandringerne: Verden går ikke under, men den bliver anderledes

”Verden går ikke under, den bliver bare anderledes. Tiden til at “redde” klimaet – eller nok snarere sagt “bevare” de tidligere forhold – er snart forbi. Klimaforskerne identificerede problemet allerede for 20-30 år siden. Det, vi kan gøre nu, er at formindske yderligere skade, udbedre det, vi har gjort, og forberede os på de efterdønninger, der vil komme – eller allerede har meldt sig.”
- Colin Stedmon, professor

Lektor: Klimaforandringer truer grundlaget for marine fødekæder i Arktis
”Cirka én milliard mennesker på verdensplan er afhængige af fisk i deres daglige kost, og havets biologiske processer optager hvert år omkring 30 procent af den CO2, som vi mennesker udleder.
For at opretholde havets økosystemtjenester er det obligatorisk at holde den globale temperaturstigning under 1,5 grader og beskytte havets økosystemer. Det gælder ikke kun kysterne, men også det store blå hav.”
- Marja Koski, lektor og seniorforsker 

Forskere: Statslederne skal bruge COP26 til at afværge skrækscenarierne i Arktis

”Klimaet i Nordeuropa er relativt mildt i forhold til de høje breddegrader, vi lever på i Danmark. Det skyldes, at der løber en strøm af varmt vand fra troperne tæt forbi vores kyster. Det kaldes i daglig tale Golfstrømmen. De seneste videnskabelige undersøgelser af tendenserne i havstrømmenes dynamik peger på et muligt sammenbrud af AMOC (en del af Golfstrømmen, red.). Disse undersøgelser anses for troværdige af forskerne, fordi de stemmer overens med en velkendt proces, der er sket tidligere – et såkaldt tipping point.”

”Selvom sandsynligheden for et AMOC-kollaps er relativt lav nu, så vil sandsynligheden stige, hvis jordens gennemsnitstemperatur stiger med mere end to grader. Og det er præcist det scenarie, vi ser henimod, hvis ikke snart der bliver taget nogle seriøse beslutninger på klimaområdet af verdens ledere.”
- Karen Edelvang,  leder af Sektion for Oceaner og Arktis og Andy Visser, professor

Foto: Alexey Seafarer / Colourbox. Arctic Landscape, Svalbard