Videnskabsministeren på besøg hos DTU Aqua

Havforskningsskibet Dana og saltvandsdambruget på Nordsøen Forskerpark havde besøg af videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen fredag den 1. april

     

Charlotte Sahl-Madsen på Dana

På broen på Dana præsenterede vicedirektør Helge A. Thomsen, DTU Aqua videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen for den danske havforskningsverdens ønske om et nyt forskningsskib.

 

Charlotte Sahl-Madsen på Dana

Et af havforskningens mest anvendte måleudstyr blev demonstreret. Den såkaldte CTD måler havets temperatur, saltholdighed m.v.  

 

Charlotte Sahl-Madsen på Dana

I Danas lytterum var der gang i alle skærmene, som viser resultaterne fra de akustiske målinger med ekkolod.

 

Charlotte Sahl-Madsen på Dana

Videnskabsministeren måtte forestille sig, hvordan fiskelaboratoriet er fyldt med fisk og aktivitet, når Dana er på togt.

 

Charlotte Sahl-Madsen på Nordsøen Forskerpark i Hirtshals

På landjorden så Charlotte Sahl-Madsen det forsøgsanlæg til opdræt af saltvandsfisk, som DTU Aqua er involveret i opbygningen af på Nordsøen Forskerpark i Hirtshals.

 

Charlotte Sahl-Madsen på Nordsøen Forskerpark i Hirtshals

 

Foto DTU Aqua og Nordsøen Forskerpark.

 

 

Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen var i Nordjylland den 1. april, hvor hun blandt andet besøgte Nordsøen Forskerpark i Hirtshals. Her fik hun lejlighed til at se nærmere på det forsøgsanlæg til opdræt af saltvandsfisk, som DTU Aqua er involveret i. Efterfølgende var ministeren ombord på Danmarks største havforskningsskib, Dana, som har hjemhavn i Hirtshals.

 

Videnskabsministerens besøg i Nordjylland var kommet i stand på initiativ af Daniel Rugholm, som er lokalt folketingsmedlem og partifælle med ministeren.

 

Ønske om nyt dansk havforskningsskib

Ombord på Dana blev videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen introduceret til nogle af de fysiske, kemiske, akustiske og fiskeribiologiske undersøgelser, som udføres på forskningsskibet.

 

Desuden benyttede DTU Aqua lejligheden til at præsentere Charlotte Sahl-Madsen for den samlede danske havforskningsverdens ønske om et nyt skib. Dana runder 30 år i år, og i skibsverdenen betyder det, at hun er en ældre og pensionsmoden dame. Hun er netop blevet renoveret for at forlænge levetiden med yderligere cirka fem år, men derefter har Danmark reelt ikke noget havforskningsskib, der kan sejle på oceanerne og i isfyldte arktiske farvande.

 

"For fortsat at kunne yde et dansk bidrag til klima-, miljø- og ressourceforskningen skal forskningsskibsflåden suppleres med et nyt oceangående og isforstærket fartøj, som kan fungere som den marine forskningsverdens 'havlaboratorium' i Nordatlanten og Grønland," påpegede vicedirektør Helge A. Thomsen, DTU Aqua ved videnskabsministerens besøg. 

 

Opdræt af saltvandsfisk flytter på land

På landjorden besøgte Charlotte Sahl-Madsen blandt andet et forsøgsanlæg til opdræt af saltvandsfisk. Anlægget, som er under opbygning, ligger i Nordsøen Forskerpark, hvor DTU Aquas aktiviteter inden for akvakultur har til huse.  

 

Forsøgsanlægget indgår i et nyt projekt, hvor DTU Aqua, Nordsøen Forskerpark og centrale erhvervsaktører vil videreudvikle teknologien fra opdræt af ferskvandsfisk, så det bliver muligt at opdrætte saltvandsfisk - store regnbueørreder og Atlanterhavslaks - i landbaserede anlæg.

 

Danmark er allerede førende inden for højteknologiske og miljøvenlige modeldambrug til opdræt af ferskvandsfisk. Ambitionen er, at det nye projekt på sigt kan danne grundlag for en dansk produktion og eksport af bæredygtigt producerede saltvandsfisk og for eksport af opdrætsteknologi.


Projektet støttes af Fødevareministeriets Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP).

 

Læs mere om projektet om saltvandsdambrug på aqua.dtu.dk.

 

Kontakt

Arbejdet for et nyt dansk havforskningsskib: Vicedirektør Helge A. Thomsen, DTU Aqua, tlf. 35 88 30 20.

 

Opdræt af saltvandsfisk på land: Seniorforsker og sektionsleder Per Bovbjerg Pedersen, DTU Aqua, tlf. 35 88 32 56.