RIe-på-Dana-DR-Jorden-Kalder-web

DR ombord på Dana i Østersøen for at lede efter torsken

DTU Aqua har gennem årtier foretaget forskningstogter til blandt andet Østersøen med forskningsskibet Dana for at overvåge fiskebestande og foretage diverse målinger af havmiljøet. På det seneste togt i år var DR's klimakorrespondent med DTU Aquas forsker ude for at undersøge, hvad der er sket med havet og torsken, der er ved at forsvinde fra ØStersøen. 

Torsken i Østersøen har det ualmindeligt dårligt. For 30-40 år siden var den op til en meter lang og der var masser af dem. Nu er de små og magre og selv lystfiskerne må ikke fange dem længere.

DR's klimakorrespondent Thøger Kirk tager i et nyt tv-magasin med DTU Aquas forsker Marie Storr-Paulsen med ud på forskningstogt med forskningsskibet Dana i Østersøen. Her fortæller Rie Thøger og seerne om det massive iltsvind i ØStersøen, et tiltsvind, der dækker et område på størrelse med 3 gange Bornholm.

Iltsvindet og temperaturstigninger i havet som følge af klimaændringerne er medvirkende årsager til, at livet i havet er under stærkt pres. Torsken er en af de hovedarter, der har fået det meget dårligt og er ved at forsinde fra Østersøen. I DR's klimamagasin, som hedder Jorden Kalder, kigger Thøger og Rie efter torsken i forskernes trawl og på rullebåndet, hovr fangsten skal sorteres til forskellige udersøgelser. Der er ikke mange torsk ..

Se DR's nye klimagasin Jorden Kalder med DTU Aqua ombord på Dana