Ph.d. om udsætning af pighvarrer

Pighvar er den art, man har satset mest på med udsætning af fisk i saltvand i Danmark. En ny ph.d.-afhandling analyserer erfaringer med udsætninger herhjemme og konkluderer, at de har været en succes, og at der er potentiale for at gøre det endnu bedre.

Danmarks første ph.d. i udsætning af pighvarrer i danske farvande er udklækket. Det er Claus Reedtz Sparrevohn, forsker ved DTU Aqua, som har fået tildelt  ph.d.-graden fra Universitet i Wageningen, Holland på en afhandling om udsætninger som middel til at øge en fiskebestand – med udgangspunkt i udsætning af pighvarrer. Afhandlingen er skrevet på engelsk.

 

Afhandlingen består af en række videnskabelige artikler, samt en indledning og en perspektivering.

 

I første del af afhandlingen opstiller forfatteren en række overvejelser og principper, som bør inddrages for at optimere chancerne for at få succes med udsætninger. Specielt er det vigtigt at kende de faktorer, der er med til at bestemme størrelsen på den naturlige bestand.

   

Udsætninger gavner fiskerimuligheder

Afhandlingen indeholder også en evaluering af resultaterne af en række storskala udsætninger af pighvar ved Nordsjælland i 1990’erne Her udsatte DTU Aqua, som led i fiskeplejen, i løbet af en årrække 100.000 pighvarrer på 11-16 cm (1-årige) og flere end 300.000 pighvarerer på 4-6 cm (gruppe 0-fisk). Alle fisk var mærkede, så man ved genfangster kunne genkende dem som udsatte fisk. Efterfølgende analyser viser, at udsætningerne samlet set resulterede i flere pighvarrer i området.

 

"Når vi analyserer data fra genfangsterne, så ser vi, at væksten og dødeligheden for de udsatte fisk ikke er ringere end for de vilde arter i samme område. Snarere tværtimod. Der er heller ingen tegn på at de udsatte fisk har fortrængt de vilde fisk. Det peger på, at udsætningerne alt i alt har forøget antallet af pighvarrer i området, og dermed har gavnet fiskerimulighederne," fortæller Claus R. Sparrevohn, DTU Aqua.

 

Vokser hurtigst i Århus Bugt

Forskergruppe ved DTU Aqua har også undersøgt om den tilgængelige føde for pigvarrer i områderne Nordsjælland, Ålborg Bugt og i Århus Bugt var forskellig - og om det havde betydning for de udsatte fisks vækst. Konklusionen var, at Århus bugt var specielt egnet, da pighvarrerne fra Århus bugt vokser hurtigere end f. eks. de udsatte fisk ved Nordsjælland. Pighvarrer fra Nordsjælland lever mest af rejer og andre skaldyr, som er fattige på næring, mens de i Jylland i højere grad kan leve af småfisk som kutling.

 

Tre første dage er kritiske

I afhandlingens sidste kapitler beskriver Claus R. Sparrevohn resultaterne af et forskningsprojekt, hvor DTU Aqua har undersøgt, hvad der skal til for at øge de udsatte pighvarrers overlevelseschancer de første kritiske dage efter udsætningen.

 

"Vores undersøgelser viser, at det især er de første tre dage, som er kritiske. Her kan vi se, at overlevelseschancerne stiger, jo større fisken er og at dødeligheden for fisk over 17 cm er negligerbar," fortæller biologen, og fortsætter:

 

"Desuden så vi, fiskenes overlevelseschancer steg voldsomt, hvis vi satte dem ud i bure i udsætningsområdet nogle dage inden selve udsætningen. Her er de beskyttede fra blandt andet måger, mens fiskene vænner sig til at være i det nye miljø og blandt andet lærer at grave sig ned i sandet.”

 

Claus R. Sparrevohn vurderer, at den teknik med fordel vil kunne overføres til udsætning af andre fiskearter, hvor fiskene tilsvarene har brug for at "lære" en hensigtsmæssig adfærd inden de for alvor slippes fri i deres nye element.

 

Endelig præsenterer  afhandlingen en helt ny diffusionsbaseret videnskabelige metode til at bestemme dødelighed ved udsætninger, som også kan overføres til andre områder og fladfiskearter.

 

Hent afhandlingen online

Afhandlingen ”Evaluating and optimizing stock enhancement of a natural flatfish stock” kan hentes som pdf på Wageningen Universitets websted. Her ligger også en videooptagelse af ph.d.-forsvaret.

 

Hent afhandlingen: http://library.wur.nl/wda/dissertations/dis4486.pdf

Se video fra ph.d.-forsvar: http://wurtv.wur.nl/wurtv/viewer.html?path=aulatv/2008/09/15/1/

 

Om udsætning af pighvarrer i Danmark

Pighvar er den art, man har satset mest på med udsætning af fisk i saltvand i Danmark. Dels er pighvar er en dejlig spisefisk, og så er den til at skaffe som udsætningsfisk, fordi pighvar opdrættes kommercielt i Danmark. Det gør det praktisk muligt at få fat i fisk til udsætning.

 

Der er sat pighvarrer ud i de indre danske farvande siden 1991. Siden 2000 er der primært blevet sat fisk ud i Vejle Fjord, Århus Bugt, Øresund og ved Nordsjælland. I 2008 indledes et nyt projekt, hvor pighvarrer udsættes i den vestlige Østersø – ud for Falster.

 

Se hvor mange pighvarrer der er udsat forskellige steder i Danmark siden 2000.  

http://www.dtu.dk/subsites/fiskepleje/kyst/udsaetning/pighvar/Udsaetningssteder.aspx

 

Læs mere om udsætning af pighvarrer på fiskepleje.dk:

http://www.dtu.dk/subsites/fiskepleje/kyst/udsaetning/pighvar.aspx

 

 

Yderligere oplysninger:

Forsker Claus Reedtz Sparrevohn, DTU Aqua

Mail crs@aqua.dtu.dk

Telefon 33 96 33 00

 

class="bannerheader"> 

>