Sund og slank med mad der indeholder fiskeolie ?

Kan fedtsyrer fra fisk forebygge fedme og reducere andre risikofaktorer for hjertekarsygdomme? Kan man tilsætte fiskeolie til maden og bevare de gode egenskaber fra fiskefedtsyrerne, og samtidig undgå at maden kommer til at smage harsk og trannet? Hvordan opfatter forbrugerne fødevarer tilsat fiskefedtsyrer, og hvordan påvirker det sundhedsøkonomien? Disse spørgsmål har Danmarks Fiskeriundersøgelser og en række samarbejdspartnere fra forskningen og industrien fået støtte til at undersøge.

 

Den stigende forekomst af fedme udgør en af de største udfordringer for vores sundhedssystem i dag. Forebyggelse af fedme kan opnås ved en relativ lille reduktion i energiindtaget. Det relative energiindtag kan sænkes ved, at man spiser mindre og bevæger sig mere eller ved at erstatte almindeligt fedt med såkaldte lav-kalorie-fedtstoffer, som er specialfremstillede fedtstoffer, der har et lavere energiindhold end almindelige fedtstoffer.

 

Ny forskning tyder på, at fedtsyrer fra fisk (omega-3-fedtsyrer) måske kan have gavnlig virkning i forhold til forebyggelse af fedme. Desuden er det påvist, at omega-3-fedtsyrer også virker forebyggende på udviklingen af andre risikofaktorer for hjertekarsygdomme, som f.eks. fedtindholdet i blodet og blodtryk.

 

En ny strategi til at forebygge fedme og hjertekarsygdomme kunne derfor være at erstatte almindeligt fedt med en kombination af lav-kalorie-fedtstoffer og omega-3-fedtsyrer. Skal strategien lykkes, er der imidlertid behov for at udvikle teknologier, der kan indbygge disse fedtstoffer i fødevarerne, samtidig med at produkternes gode smag og holdbarhed bevares. Derudover er det nødvendigt, at undersøge forbrugernes holdning til sådanne produkter samt deres mulige betydning for den danske sundhedsøkonomi.

 

Formålet med forskningsprojektet er derfor at skabe yderligere klarhed om, hvorvidt omega-3 fedtsyrer og lav-kalorie-fedtstoffer kan forbedre sundheden i den danske befolkning ved at besvare følgende spørgsmål:

  1. Påvirker omega-3-fedtsyrer vægt og andre risikofaktorer for hjertekarsygdomme i overvægtige teenagere? Har lav-kalorie-fedtstoffer en effekt på appetitten? Virker en kombination af lav-kalorie-fedtstoffer og omega-3 fedtsyrer bedre sammen end hver for sig?
  2. Hvordan kan nye teknologier udnyttes til at forhindre, at fødevarer med omega-3- fedtsyrer udvikler harsk og trannet lugt og smag?
  3. Hvordan opfatter forbrugerne lav-kalorie-fedtstoffer? Påvirker mærkningen af fødevarer forbrugernes smagsopfattelse? Hvad er de sundhedsøkonomiske effekter af et øget omega-3 indtag?

For at kunne besvare så bred en vifte af spørgsmål er der brug for en række meget forskellige ekspertiser fra både forskningen og industriens verden. ”Jeg er glad for, at det er lykkedes os at samle en stor og bred forskningsgruppe” siger seniorforsker Charlotte Jacobsen, Danmarks Fiskeriundersøgelser, som i de kommende 4 år skal holde alle trådende samlet i det store projekt.

 

"Jeg håber, at netop projektets tværgående indsats vil kunne være med til at stimulere og opfylde forbrugernes efterspørgsel efter ernæringsrigtige og forarbejdede produkter, og at vi kan udvikle sundere og mere ernæringsrigtige kvalitetsfødevarer til sikring af danske virksomheders konkurrenceevne”, tilføjer Charlotte Jacobsen.

 

Fakta:

I projekter deltager Danmarks Fiskeriundersøgelsers afdeling for Fiskeindustriel Forskning, BioCentrum-DTU, Institut for Human Ernæring (KVL), Center for Anvendt Sundhedstjenesteforskning og Teknologivurdering (Syddansk Universitet), MAPP centret ved Aarhus School of Business, Danisco, Graasten Salater, Kohberg Brød, Stryhns, Foreningen for Danmarks Fiskemel- og Fiskeolieindustri.

 

Projektet, der finansieres af Fødevareministeriet og Familie- og Forbrugerministeriet med 10 mio. kr., indgår i det tværgående forskningsprogram Sammenhængen mellem fødevarer, ernæring og sundhed, som er igangsat i samarbejde mellem Det Strategiske Forskningsråds Programkomité for Fødevarer og Sundhed og de to ministerier. Det totale budget for projektet er 12.7 mio. kr.

 

Kontaktperson: Charlotte Jakobsen er seniorforsker og træffes på 45252559 eller cja@difres.dk