DTU Aqua-forsker opklarer ålekvabbe-mysterium

Ålekvabben føder levende unger, men man har aldrig helt forstået, hvordan ungerne får ilt og næring, mens de ligger i moderens bug. Nu har to danske forskere fundet ud af, at ålekvabben har nogle indre udposninger, som ungerne dier på.

Det var lidt af en tilfældighed, der førte lektor Peter Vilhem Skov fra DTU Aqua på sporet af forklaringen på, hvordan ålekvabbens unger får mad og ilt i de måneder, de ligger i deres moders mave.

 

Peter Vilhem Skov var i gang med et andet forskningsprojekt, hvor han skulle fotografere en næsten færdigudviklet ålekvabbeunge. I køleskabet lå en død, drægtig ålekvabbehun, som han skulle dissekere.  


"Mens jeg er i gang med det, lægger jeg mærke til, at der er nogle unger, som hænger fast. Jeg sprættede hunnen helt op for at undersøge sagen nærmere og kunne så se, at ungerne havde folliklerne inde i munden," fortæller han til Videnskab.dk.

 

Ålekvabbe

Ålekvabbe. Foto Birgit Thorell.

 

Ålekvabbens svar på pattedyrenes dievorter

Folliklerne er nogle udposninger, som ålekvabbehunnen har i sin bug, og dem gik Peter Vilhem Skov og kollegaen professor John Fleng Steffensen fra Københavns Universitet i gang med at undersøge.

 

Undersøgelserne viste, at folliklerne er ålekvabbens svar på pattedyrenes dievorter. Folliklerne producerer en gennemsigtig væske, som har et højt proteinindhold og indeholder særlige bakteriehæmmende enzymer, som man ellers kun kender fra pattedyrs mælk. Desuden overfører folliklerne ilt fra moderen til ungerne.

 

Læs hele historien på Videnskab.dk.

 

 

ÅlekvabbeÅlekvabbe

Billedet til venstre viser, hvordan ungen holder en follikel i munden. På billedet til højre ses et histologisk snit af samme unge. Det viser hvordan de yderste 4-5 mm af folliklen sidder inde i munden helt ned til spiserørets åbning. Foto Peter Vilhem Skov.

 

 

Kilde: Videnskab.dk.