Orientering af erhvervet om biologernes rådgivning for næste års fiskeri

Tirsdag den 6. juni orienterede Danmarks Fiskeriundersøgelser fiskerierhvervet om næste års fiskerimuligheder for en række bestande af betydning for dansk fiskeri.

Orienteringen var baseret på rådgivningen fra det Internationale Havundersøgelsesråd (ICES), som præsenteres i sin endelige form fredag den 9. juni. Rapporten vil da være tilgængelig på ICES web-sted: www.ices.dk.

 

Danmarks Fiskeriundersøgelsers foreløbige orientering til fiskerne var:

 

Tungebestanden i Kattegat er på et rimelig højt niveau, og ICES anbefaler at TAC’ en i 2007 bliver på niveau med 2006-TAC.

 

Torskebestanden i Kattegat er langt under den fastsatte grænseværdi. Gydebestanden er reduceret med ca. 90% de seneste 30 år. ICES anbefaler derfor, at der ikke fanges Kattegat-torsk i 2007.

 

Torskebestanden i den vestlige Østersø er lige over den fastsatte grænseværdi, og ICES anbefaler at TAC’ en i 2007 bliver mindre end i 2006, hvor den var på 28.400 tons.

 

Torskebestanden i den østlige Østersø er stadig langt under den fastsatte grænseværdi. Havmiljøet og de hydrografiske forhold i den østlige Østersø vanskeliggør en genopretning af bestanden til de høje niveauer fra 1980’erne. ICES anbefaling er: Intet fiskeri og implementering af en ny forvaltningsplan EU har under udarbejdelse.

 

Den nuværende grænseværdi for gydebestandens størrelse er baseret på de gode år i 1980’erne, hvor indstrømningen af salt og iltrigt vand til Østersøen sikrede gode gydeforhold for torsk. Disse forhold har kun været sporadisk tilstede de seneste år. Det overvejes derfor at justere grænseværdien i overensstemmelse med de nuværende miljøbetingelser og hydrogra-fiske forhold i Østersøen. En sådan justering kan give mulighed for en bæredygtig fangst i 2007.

 

Sild i Nordsøen: Gydebestanden er over grænseværdien, men fire på hinanden følgende år med lav tilgang af nye individer til bestanden (rekruttering) giver anledning til bekymring. ICES anbefaler derfor, at TAC’ en i 2007 begrænses betydeligt i forhold til 2006. ( Fra 455.000 til 240.000 tons i 2007).

 

Sild i Kattegat, Skagerrak og vestlige Østersø: Sildefangsterne i Kattegat-Skagerrak be-står af en blanding af henholdsvis Rügen-sild (sild fra den vestlige Østersø) og sild fra Nordsø-en. Bestanden af Rügen-sild er stabil, og ICES anbefaler et uændret fiskeri på bestanden.

 

Det betyder en nogenlunde uændret TAC for sild i den vestlige Østersø i forhold til 2006. Hvorimod TAC’ en for Kattegat-Skagerrak må reduceres for at beskytte nordsø-silden, der som nævnt har haft fire år med dårlig rekruttering.

 

Sild i den østlige Østersø: ICES vurderer, at bestanden nu er på vej op efter at have befun-det sig på et historisk lavt niveau siden begyndelsen af 2000. ICES anbefaler en stigning i TAC’ en for 2007 i forhold til 2006.

 

Brisling i Østersøen: ICES vurderer, at bestandens udnyttelse er bæredygtig. ICES anbefaler en stigning i TAC’ en i 2007.

 

Laks i Østersøen: I 1997 blev der indført en genopretningsplan for laks i Østersøen. Målet var at sikre de oprindelige bestande af Østersø-laks. ICES vurderer, at handlingsplanens mål er nået for de største af bestandene men ikke for de mindre. ICES anbefaler, at fangstniveauet holdes på samme niveau som i 2006.

 

Ål: Bestanden er på et historisk lavt niveau, tilgangen af nye individer til bestanden menes at være 1-5 % af niveauet før 1980. ICES anbefaler intet fiskeri og iværksættelse at genopbyg-ningsplaner. I dag udgør de samlede registrerede europæiske landinger af ål 10.000 tons.

 

Fakta:

 

ICES – Det Internationale Havundersøgelsesråd ICES er en international organisation, som koordinerer og fremmer havforskning i Nordatlan-ten, Østersøen og Nordsøen. ICES omfatter 1600 forskere fra 19 forskellige lande. Forskerne samler og analyserer data om havmiljøet og fiskebestandenes udvikling mhp. at kunne rådgive om udnyttelsen af havets levende ressourcer.

 

ACFM - ICES’ s rådgivende komité for fiskeri ACFM – samler oplysninger, vurderer de videnskabelige rapporter fra resten af ICES systemet og formulerer en rådgivning om udnyttelsen af havets levende ressourcer. ACFM rådgiver om udnyttelsen af 139 forskellige fiske- og skaldyrsbestande.

 

TAC står for Total Allowable Catch og angiver den samlede årlige fangstmængde fra en be-stand. Ministerrådet fastsætter hvert år i december TAC’erne for det følgende år, samt forde-lingen mellem medlemslandene. TAC ’ en besluttes på baggrund af biologernes rådgivning og en afvejning af sociale og regionale hensyn.

 

Mere information på www.ICES.dk

 

Kontakt: Forskningschef Fritz Köster, cheffiskerirådgiver Eskild Kirkegaard eller Seniorforsker Jesper Boje 33 96 33 00