En udbredt mesopelagisk fiskeart, laksesilden (Maurolicus muelleri). Foto: Kjetil Gjeitsund Thorvaldsen.

Ph.d.-forsvar om populationsøkologi hos mesopelagiske fisk

onsdag 09 nov 22

Kontakt

Stefan Neuenfeldt
Seniorforsker
DTU Aqua
35 88 34 02

Den 18. november 2022 forsvarer Kjetil Gjeitsund Thorvaldsen sin ph.d.-afhandling. Forsvaret kan følges fysisk på DTU i Lyngby eller online.

Den mesopelagiske zone udgør omkring 20 procent af havet. Zonen strækker sig fra 200 til 1000 meters dybde og er også kendt som havets tusmørkezone. Den er befolket af små benede fisk, skaldyr, blæksprutter, hajer og gopler. 

Fiskene i det mesopelagiske område betragtes som den største biomasse af hvirveldyr på Jorden, og der er stigende interesse for at udnytte denne ressource som en kilde til protein og fedt til at dække behovene hos en voksende global befolkning. 

For at sikre at en eventuel udnyttelse af de mesopelagiske organismer foregår på en bæredygtig måde er der behov for mere viden om organismerne og deres samspil. Denne viden er en forudsætning for at kunne vurdere, hvor store bestandene er, og for at kunne sætte tal på deres betydning for bindingen af kulstof i havet. De mesopelagiske organismer formodes at spille en betydelig rolle i aktiv kulstofbinding, hvilket betyder, at overudnyttelse af arterne muligvis kan have katastrofale konsekvenser.

Det er en udfordring at indsamle date om mesopelagiske fisk. Som ph.d.-studerende på DTU Aqua har Kjetil Gjeitsund Thorvaldsen fokuseret på at forbedre metoderne til at indsamle data om den mesopelagiske fiskeart laksesilden (Maurolicus muelleri). Den er udbredt over hele verden, spiller en vigtig rolle i økosystemet og kan potentielt blive en økonomisk vigtig art.

Kjetil Gjeitsund Thorvaldsen har udført feltstudier i Norskehavet og i fjordene. Her har han anvendt en sænket hydroakustik observationsplatform til at identificere og adskille mesopelagiske fisk fra andre arter og et split-beam-ekkolod til at foretage tre-dimensionelle undersøgelser af adfærden hos laksesilden og dens byttedyr, vandloppen Calanus finmarchicus

Ph.d.-projektet er en del af EU H2020-projekterne MEESO og PANDORA. Læs mere på meeso.org og pandora-h2020.eu.

Om forsvaret

Kjetil Gjeitsund Thorvaldsen forsvarer sin ph.d.-afhandling "Population ecology of mesopelagic fishes" fredag 18. november 2022, kl. 13:00 på Zoom (se nedenfor) og i auditorium 41, bygning 303A på DTU, Asmussens Allé, 2800 Kgs. Lyngby.

Vejledere

  • Hovedvejleder: Seniorforsker Stefan Neuenfeldt, DTU Aqua
  • Medvejleder: Professor Patrizio Mariani, DTU Aqua
  • Medvejleder: Professor J. Rasmus Nielsen, DTU Aqua

Censorer

  • Professor Torkel Gissel Nielsen, DTU Aqua (formand)
  • Professor Iain Couzin, Department of Collective Behaviour, Max Plank Institute of Animal Behavior, Tyskland
  • Forsker Nils Olav Handegaard, Institute of Marine Research, Norge

Ordstyrer ved forsvaret

  • Seniorforsker Cornelia Jasper, DTU Aqua

Få mere at vide

En kopi af afhandlingen kan læses på instituttet. Kontakt Karin Stubgaard, stub@aqua.dtu.dk

Sådan deltager du i forsvaret

Fysisk

Alle er velkomne til at deltage i Kjetil Gjeitsund Thorvaldsens ph.d.-forsvar på DTU, Asmussens Allé, 2800 Kgs. Lyngby, building 303A, auditorium 41.

Online

Forsvaret kan følges online på Zoom via dette link: https://dtudk.zoom.us/j/66848444884

Vær venlig at gå ind i møderummet senest 10 minutter, før forsvaret starter. Alle deltageres mikrofoner burde være slået fra som udgangspunkt, men tjek gerne, at din mikrofon er slukket. Der vil blive givet instruktioner om forløbet ved forsvarets start.

Tidspunkt

Fredag 18. november 2022 kl. 13:00-16:00.