Stillehavsøsters fiskes for første gang i danske farvande

Danmarks Fiskeriundersøgelser afprøver forskellige metoder til at fiske den invasive østers, som spreder sig hurtigt i blandt andet Vadehavet

Stillehavsøsters, som oprindeligt kommer fra sydøstasien, er de seneste år dukket op i en række danske farvande. Stillehavsøsters vokser hurtigt og kan forringe levevilkår for andre muslingearter på lavt vand. Det kan blandt andet give problemer for de mange vadefugle, som lever af blåmuslinger, og som ikke kan spise stillehavsøsters, fordi dens skal er for skarp.

 

Nu tester Danmarks Fiskeriundersøgelser ved Danmarks Tekniske Universitet fire tilgængelige metoder til at fiske den invasive art, som har tendens til at danne rev, som markant ændrer økosystemet omkring dem. Ved forsøgsfiskeri af stillehavsøsters i Vadehavet vil biologerne undersøger hvor effektive de forskellige metoder er i forhold til hinanden og hvilken effekt hver type fiskeri har på havbunden og havmiljøet.

  

Forskellige redskaber bliver afprøvet
De fire fiskerimetoder som vil blive testet er hhv. fiskeri med en let østersskraber, håndopsamling af østers, fiskeri med en tungere muslingeskraber og fiskeri med en såkaldt hydraulisk skaber, som spuler østersene fri af havbunden.

 

Seniorrådgiver Per Dolmer, Danmarks Fiskeriundersøgelser ved Danmarks Tekniske Universitet.

 

"Vi tester hver metode ved forsøgsfiskeri hvor fangsten måles og registreres. Vi forventer forskelle i fiskeredskabernes påvirkning af bunden. En sammenligning af let østersskraber og muslingeskraber i Limfjorden har vist, at den lette østersskraber er betydeligt mere skånsom i forbindelse med østersfiskeri. Spørgsmålet er imidlertid, om den lette østersskraber egner sig til at skrabe stillehavsøsters med".

 

Fiskeri på rev
Hver metode bliver testet til fiskeri af østers i to forskellige områder på Skellod Banke øst for Rømø. Der bliver fisket både i et område, hvor østersen er begyndt at danne rev så 2-7 østers ligger kittet sammen, og i et område, hvor østersen stadig forekommer enkeltvis. På den måde kan biologerne sammenligne udbyttet ved fiskeriet de to steder og vurdere, hvornår stillehavsøsters bliver for tæt sammenvoksede til at de kan udnyttes til konsum. Udpegningen af områderne er sket i samarbejde med lokale Vadehavsfiskere.

 

Begrænser udbredelse

Biologerne skønner, at fiskeriet kan have en gavnlig effekt for økosystemet ved at begrænse udbredelsen af stillehavsøsters.

"I det område, hvor stillehavsøsters er begyndt at danne rev forventer vi, at fiskeriet på kort sigt kan forhindre, at området udvikler sig til egentlige østersrev. Så på den måde kan fiskeriet faktisk være gavnligt for Vadehavet. Men den fordel skal selvfølgelig vejes op med den skade som et fiskeri eventuelt kan påfører havbunden."

 

I forbindelse med forsøgsfiskeriet vil også mulighederne for at afsætte de landede østers bliver undersøgt.

 

"Stillehavsøsters regnes kulinarisk for en stor delikatesse og bliver opdrættet til konsum mange steder i verden – blandt andet i den hollandske og tyske del af Vadehavet", siger Per Dolmer, Danmarks Fiskeriundersøgelser ved Danmarks Tekniske Universitet.

 

Undersøgelserne bliver afsluttet til oktober og rapporten om forsøgsfiskeriet forventes klar sidst på efteråret.

 

Fakta om stillehavsøsters:

I den danske del af Vadehavet har der indtil 2005 kun været spredte forekomster af den sydøstasiatiske østers, som ikke har naturlige fjender i den danske natur. De seneste år er stillehavsøstersen imidlertid dukket talrigt op også i den sydlige del af den danske Vadehav og Danmarks Fiskeriundersøgelser anslog i 2006 at den samlede bestand af stillehavsøsters i det danske Vadehav var oppe på  3300 ton.

 

Til sammenligning blev størrelsen af hele den danske bestand af europæisk flade østers i Limfjorden i 2006 opgjort til 3.200 ton. Det samlede danske fiskeri af Limfjordsøsters er årligt på omkring 1000 ton. Der er ikke i dag kommercielt fiskeri efter stillehavsøsters i danske farvande.

 

Yderligere oplysninger:

Kontakt DFUs kommunikationsenhed, som kan formidle kontakt til de relevante forskere - telefon 33 96 33 00 eller mail info@difres.dk

Pressefotos kan rekvireres gratis samme steds.

 

Læs mere om udbredelsen af stillehavsøsters i Vadehavet i DFU-rapport 167-06