View of Disco Bay, Greenland in snowcovered landscape

Ph.d.-forsvar om kviksølv i marint plankton i Arktis under klimaforandringer

tirsdag 13 feb 24

Kontakt

Delove Asiedu
Postdoc
DTU Aqua

Kontakt

Marja Kaarina Koski
Professor
DTU Aqua
35 88 34 07

Finansiering

Ph.d.-projektet er finansieret af EU Horizon 2020 som en del af ECOTIP-projektet, der sætter fokus på ændringer i arktisk biodiversitet og konsekvenserne heraf.

Den 23. februar 2024 forsvarer Delove Asiedu sin ph.d.-afhandling. Forsvaret kan følges online eller fysisk på DTU Lyngby Campus. 

Niveauerne af giftige tungmetaller er steget i vores miljø som følge af minedrift, afbrænding af kul, industriel produktion og andre menneskelige aktiviteter. Tungmetaller som kviksølv har en særlig evne til at blive længere tid i atmosfæren, når de bliver udledt, og de kan derfor transporteres over lange afstande. Konsekvensen er, at en del af det kviksølv, der udledes andre steder i verden, ender i Arktis, hvor det bliver indlejret i havis, gletsjere, sne og permafrost. 

Med afsmeltningen af is på Arktis på grund af stigende temperaturer er det sandsynligt, at kviksølvet kommer med smeltevand ud i floder og fjorde og siden når havet. I vandet kan det uorganiske kviksølv blive omdannet til organisk kviksølv, som er mere tilgængeligt og giftigt for levende organismer. Kviksølvet optages dermed lettere af planteplanktonet, som siden bliver spist af dyreplankton, hvorved akkumuleringen af kviksølv i fødekæden starter. 

I sit ph.d.-projekt har Delove Asiedu fra DTU Aqua undersøgt niveauet af kviksølv i planteplankton og dyreplankton i arktiske regioner samt effekten af uorganisk og organisk kviksølv på nøglearter af arktisk og subarktisk dyreplankton. Formålet var at forbedre vores forståelse af kviksølvs dynamik i og påvirkning af det arktiske havmiljø. 

Delove Asiedus undersøgelser viser, at der er en højere koncentration af kviksølv i plankton på vest- og østkysten af Grønland sammenlignet med andre arktiske regioner. Kviksølvniveauerne i plankton er højere i fjordene end i det åbne hav, hvilket kan understrege betydningen af kviksølv, der frigives fra gletsjerne til fjordene.

Resultaterne viser også, at forskellige typer af dyreplankton har forskellige toleranceniveauer over for kviksølv. Særligt store planktonorganismer med meget fedt er mere tolerante end mindre plankton med lavere fedtindhold. 

Derudover fandt projektet, at omdannet kviksølv (methylkviksølv) har en større effekt på zooplankton end uorganisk kviksølv (IHg). De koncentrationer af kviksølv, som fører til stigende dødelighed eller nedsat reproduktion eller fødeindtagelse hos dyreplankton, er dog adskillige gange højere end de koncentrationer, som ses i naturen. De nuværende koncentrationer vurderes således at have begrænset direkte indvirkning på arktisk plankton, men de kan stadig føre kviksølv ind i fødekæden.

Om forsvaret

Delove Asiedu forsvarer sin ph.d.-afhandling “Effect and bioaccumulation of mercury in Arctic marine plankton under climate change” fredag den 23. februar 2024 at 13:00. Forsvaret kan følges online eller fysisk på DTU Lyngby Campus (find info i boksen nedenfor).

Censorer

  • Professor Thomas Kiørboe, DTU Aqua (formand)
  • Professor Ingela Dahllöf, Göteborgs Universitet, Sverige
  • Seniorforsker Enric Saiz, Institut de Ciències del Mar, Spanien

Ordstyrer ved forsvaret

  • Professor Torkel Gissel Nielsen, DTU Aqua

Vejledere

  • Hovedvejleder: Professor Marja Koski, DTU Aqua
  • Medvejleder: Seniorforsker Sigrun Jónasdóttir, DTU Aqua
Få mere at vide

En kopi af afhandlingen kan læses på DTU Aqua. Kontakt ph.d.-koordinator Susan Zumbach Johannesen, szjo@aqua.dtu.dk

Sådan deltager du i forsvaret

Fysisk

Alle er velkomne til at deltage i Delove Asiedus ph.d.-forsvar på DTU, Anker Engelunds Vej, 2800 Kgs. Lyngby, bygning 303A, auditorium 43.   

 

Online

Forsvaret kan følges online på Zoom via dette link 
Vær venlig at gå ind i møderummet senest 10 minutter, før forsvaret starter. Alle deltageres mikrofoner burde være slået fra som udgangspunkt, men tjek gerne, at din mikrofon er slukket.

 

Tidspunkt

Fredag den 23. februar 2024 kl. 13:00.