Test af fiskeredskab i tank. Foto: DTU Aqua

Ph.d.-forsvar om brug af hydrodynamik til at forbedre selektiviteten i bundtrawl

mandag 19 jun 23

Kontakt

Karen Baastrup Burgaard
Ph.d.-studerende

Kontakt

Barry O'Neill
Professor
93 51 01 72

Finansiering

Ph.d.-projektet er finansieret af den Europæiske Hav- og Fiskerifond og Fiskeristyrelsen som en del af projektet ”Using hydrodynamics to develop more selective fishing gears”.

Den Europæiske Hav- og Fiskerifond

Desuden har projektet fået finansiering fra Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram” via projektet ”Kulturbanker - udvikling af nye skånsomme metoder i muslingefiskeriet”.

Den 29. juni 2023 forsvarer Karen Baastrup Burgaard sin ph.d.-afhandling. Forsvaret kan følges online og på DTU Lyngby Campus.

Der forskes en del i at forbedre selektiviteten i fiskeredskaber. Målet er at fange mest muligt af den ønskede art og få mindst mulig uønsket bifangst. Forsøgene omfatter f.eks. ændringer i maskestørrelse og -form, flugtveje ud af trawlet for uønskede arter samt skræmmemetoder.

I sit ph.d.-projekt har Karen Baastrup Burgaard undersøgt endnu en metode fra værktøjskassen, nemlig hydrodynamikken omkring fiskeredskabet. Hun har set på, hvordan vandstrømmene omkring et redskab kan bruges til at øge fangsteffektiviteten, samtidig med at bifangsten af uønskede arter reduceres.

Karen Baastrup Burgaard, der har gennemført sit ph.d.-studie på DTU Aqua og DTU Construct, har brugt søstjernefiskeriet som casestudie. Der kommer flere og flere søstjerner i de kystnære områder, hvor de spiser mange muslinger. Bundtrawl er en af mest almindelige metoder til både at reducere bestanden af søstjerner og fange søstjerner til produktion af dyrefoder.

Karen Baastrup Burgaard har undersøgt hydrodynamikken omkring fiskeredskaber i en forsøgsrende og ved at anvende teoretiske modeller. Hun har desuden deltaget i forsøgsfiskeri på en kommerciel fiskekutter for at teste hypoteserne.

Resultaterne viser samstemmende, at en stor del af søstjernerne kan løftes op fra havbunden af den opadgående strøm, som opstår, når der dannes en hvirvel under redskabet, hvorefter de kan blive fanget i trawlet. Ved at udnytte hydrodynamikken målrettet vil fiskeriet kunne få en mere ”ren” fangst af søstjerner uden nogen særlig bifangst af muslinger. Desuden vil fiskeriet påvirke havbunden mindre, fordi søstjernerne ikke skal skrabes op.

Karen Baastrup Burgaard forventer, at metoden kan bruges i andre fiskerier, og at en bedre forståelse af hydrodynamikken omkring bundslæbende redskaber kan føre til design og udvikling af fiskeredskaber med forbedret selektivitet og mindre påvirkning af havmiljøet.

Om forsvaret

Karen Baastrup Burgaard forsvarer sin ph.d.-afhandling "Using hydrodynamics to improve the selectivity of towed fishing gears” torsdag den 29. juni 2023 kl. 13.00 på Teams og på DTU Lyngby Campus, bygning 303A, auditorium 41, 2800 Kgs. Lyngby.  

Vejledere

  • Hovedvejleder: Professor Barry O’Neill, DTU Aqua
  • Medvejleder: Professor David R. Fuhrman, DTU Construct
  • Medvejleder: Lektor Stefan Carstensen, DTU Construct

Censorer

  • Seniorforsker Asbjørn Christensen, DTU Aqua (formand)
  • Professor Muk Chen Ong, Universitet i Stavanger, Norge
  • Leder af prøvetank Jens Peter Kofoed, SINTEF, Danmark

Ordstyrer ved forsvaret

  • Seniorforsker Camille Saurel, DTU Aqua
Få mere at vide

En kopi af afhandlingen kan fås pr. e-mail ved henvendelse til Karen Baastrup Burgaard, kbur@aqua.dtu.dk

Sådan deltager du i forsvaret

Fysisk

Alle er velkomne til at deltage i Karen Baastrup Burgaards ph.d.-forsvar på DTU, bygning 303A, auditorium 41, 2800 Kgs. Lyngby. 


Online

Forsvaret kan følges online på Teams. Tilmelding er nødvendig senest den 28. juni kl. 12 hos ph.d.-koordinator Susan Zumbach Johannesen, szjo@aqua.dtu.dk 


Tidspunkt

Torsdag den 29. juni 2023 kl. 13:00-16:00.