Billedeemner kortlagt på baggrund af det andet lag i en neuralt netværkskonvolution anvendt på et RGB-billede af en jomfruhummer taget fra indersiden af det trawlet

Ph.d.-forsvar om udvikling af værktøj til overvågning af fiskeri med bundtrawl i realtid

fredag 19 aug 22

Kontakt

Maria Sokolova
Forsker

Kontakt

Ludvig Ahm Krag
Professor
DTU Aqua
21 31 64 57

Den 25. august 2022 forsvarer Maria Sokolova sin ph.d.-afhandling. Forsvaret kan overværes på DTU Aqua i Hirtshals eller online. 

Igennem sit ph.d.-studie har Maria Sokolova udviklet, testet og demonstreret et værktøj, som kan overvåge et fiskefartøjs fangst i realtid. Værtøjet er udviklet specielt til kommercielt fiskeri med bundtrawl. Systemet består af et billedopsamlingssystem i trawlen, der sikrer optagelser af høj kvalitet, og et software til automatisk at registrere, klassificere og tælle fangsten.

Fiskeri med bundtrawl er et af de mest produktive og udbredte fiskerier globalt. I de senere år er fiskeriet med bundtrawl – og fiskeriet generelt – i stigende grad blevet udfordret af forskellige faktorer.

Et centralt problem er, at bundtrawl fanger relativt mange uønskede arter og størrelser ud over den art, fiskeriet er rettet imod. Derfor er der behov for at udvikle metoder og teknologier, der kan transformere fiskeriet med bundtrawl fra at være en blind proces til en proces, hvor fiskeren løbende kan træffe informerede beslutninger for at optimere den igangværende fangstproces. Det vil forbedre både den biologiske og økonomiske bæredygtighed i fiskeriet.

I en eksperimentel pilotundersøgelse har Maria Sokolova designet og testet en prototype af et billedopsamlingssystem og udforsket computervision-metoder til at automatisere beskrivelsen af fangstens sammensætning under vand. 

Pilotundersøgelsen udgjorde grundlaget for to videreudviklinger af det optiske fangstovervågningsværktøj. Først blev det eksperimentelle billedopsamlingssystem overført til praktisk fiskeri med bundtrawl. Her blev der udviklet en stabil og konsistent baggrund og belysning til billedoptagelserne. Den anden videreudvikling omfattede et software til automatisk at beskrive fangsten. Dette er baseret på en deep-learning tilgang, som blev mulig på grund af de fangstdata, der blev indsamlet til søs under test af fangstovervågningssystemet.

Om forsvaret

Maria Sokolova forsvarer sin ph.d.-afhandling "Development of an optical catch monitoring tool for demersal trawl fisheries" torsdag den 25. august 2022 kl. 9:30-13:00 (inklusive pause) på Zoom og på DTU Aqua, Willemoesvej 2, 9850 Hirtshals.

Vejledere

  • Hovedvejleder: Professor Ludvig Ahm Krag, DTU Aqua
  • Medvejleder: Postdoc Fletcher Thompson, DTU Aqua
  • Medvejleder: Professor Barry O'Neill, DTU Aqua

Bedømmelsesudvalg

  • Seniorforsker Ole Ritzau Eigaard, DTU Aqua (formand)
  • Seniorforsker Jacopo Aguzzi, Spanish National Research Council, Spanien
  • Principal Scientist Manu Sistiaga, Institute of Marine Research, Norge

Ordstyrer ved forsvaret

  • Seniorforsker Junita Diana Karlsen, DTU Aqua
Få mere at vide

Download et populærvidenskabeligt resume af afhandlingen (på engelsk)  

En kopi af afhandlingen kan fås pr. e-mail ved henvendelse til ph.d.-sekretær Karin Stubgaard, stub@aqua.dtu.dk  

Tilmelding til onlineforsvar

For at overvære Maria Sokolovas ph.d.-forsvar online må du tilmelde dig hos Karin Stubgaard, stub@aqua.dtu.dk, senest onsdag den 24. august kl. 13.00. Herefter modtager du en e-mail med link til Zoom.

Det fysiske forsvar foregår på DTU Aqua, Willemoesvej 2, 9850 Hirtshals.