Grøn fremtid for omega-3 olie
Projektet, GrExOmega er i sin afsluttende fase og inviterer til seminar, hvor du bliver præsenteret for resultater fra igangværende projekter vedrørende produktion af omega-3 fedtsyrer og vitamin D i mikroalger og ekstraktion af olier og andre bioaktive stoffer fra mikroalger.
 
            
    GrExOmega projektet (2022 – 2025), herunder seminaret er støttet af GUDP (bevillingsnummer: 34009-21-1958). Partnere i GrExOmega: DTU Fødevareinstituttet, DTU Aqua, DTU Sustain, Nordic Marine Nutrition og Sea Longevity.
Kort om GrExOmega projektet
Formålet med GrExOmega er at udnytte invasive og underudnyttede marine arter – søstjerner (Asterias rubens) og sortmundet kutling (Neogobius melanostomus) til ekstraktion af marine omega-3 olier til kosttilskud. Dette er for at dække den stigende efterspørgsel på marine omega-3 olier samtidig med at et bæredygtigt fiskeri kan opretholdes. Olierne blev ekstraheret med brug af superkritisk CO2 ekstraktion (Sc-CO2) som er en mere skånsom ekstraktionsmetode, end den traditionelle metode, der anvendes i Danmark til produktion af fiskeolie til foder. De primære effekter i projektet var således bæredygtig ressourceanvendelse og skånsom produktion. lndtil nu findes der ikke dansk produceret olie til kosttilskud i større mængder, hovedparten af disse importeres fra Sydamerika og Antarktis.Program for dagen
12.45 	Kaffe / Te
13.00 	Velkommen og program for eftermiddagen
		Professor Charlotte Jacobsen, DTU Fødevareinstituttet
13.05 	Introduktion til GrExOmega projektet – Søstjerner og sortmundet kutling
		Seniorforsker, Ann-Dorit Moltke Sørensen, DTU Fødevareinstituttet
13.15 	Ekstraktion – Lab og Pilot skala
		Seniorforsker, Ann-Dorit Moltke Sørensen, DTU Fødevareinstituttet
13.30	Oxidativ stabilitet, Søstjerne, Søstjernemel og marine omega-3 olier
		Seniorforsker, Ann-Dorit Moltke Sørensen, DTU Fødevareinstituttet
13.45 	Sensorik kvalitet / profilering af marine omega-3 olier
		Seniorforsker, Grethe Hyldig, DTU Fødevareinstituttet
14.00 	Livscyklusvurdering af omega-3 olie produktion fra søstjerner
		Forsker, Matilda Nordman, DTU Sustain
 
14.15 	Forretningsperspektiv og Novel Food
		Medejer, Asser Kalsbøll, Sea Longevity
		Medejer, Niels Jørgen Madsen, Nordic Marine Nutrition
14.25 	Produktion af omega-3 og vitamin D3-rig mikroalgeolie
		Post doc, Emil Gundersen, DTU Fødevareinstituttet
14.35 	Grøn ekstraktion af algeolie
		Post doc, Mads Bjørlie, DTU Fødevareinstituttet
14.45 	Afrunding inkl. rundvisning og netværk
		Professor Charlotte Jacobsen, DTU Fødevareinstituttet
15.00 	Rundvisning til en af vores faciliteter på DTU Fødevareinstituttet
		Pilot ekstraktion, Engelsk (Associate professor Adane Tilahun Getachew), 
		Sensorik (Seniorforsker Grethe Hyldig) eller 
		Alge lab (Post doc Emil Gundersen)
15.30 	Netværk og let servering
16.00 Tak for i dag
Tilmelding
Du kan tilmelde dig her: Grøn fremtid for omega-3 olie seminarVed for få tilmeldinger forbeholder vi os retten til at aflyse seminaret. Tilmeldte vil i så fald blive informeret senest den 2. november 2025
