Grøn fremtid for omega-3 olie

Tilmeld

Grøn fremtid for omega-3 olie

Hvornår

14. nov 13:00 - 16:00

Hvor

Danmarks Tekniske Universitet
DTU Fødevareinstituttet
Henrik Dams Allé
Bygning 202
2800 Kgs Lyngby

Arrangør

DTU Fødevareinstituttet

Grøn fremtid for omega-3 olie

Projektet, GrExOmega er i sin afsluttende fase og inviterer til seminar, hvor du bliver præsenteret for resultater fra igangværende projekter vedrørende produktion af omega-3 fedtsyrer og vitamin D i mikroalger og ekstraktion af olier og andre bioaktive stoffer fra mikroalger.

Omega-3-Oil-Søstjerne-Mikkel-Cohr
Søstjerne Foto: Mikkel Cohr, DTU Fødevareinstituttet
Projektet, GrExOmega (Ekstraktion af omega-3 olie fra invasive marine arter ved brug af grøn teknologi), er i sin afsluttende fase og i den forbindelse inviteres til et seminar, hvor vi vil præsentere resultater samt byde på rundtur til vores faciliteter på DTU Fødevareinstituttet. Derudover vil der ligeledes blive præsenteret resultater fra igangværende projekter vedrørende produktion af omega-3 fedtsyrer og vitamin D i mikroalger og ekstraktion af olier og andre bioaktive stoffer fra mikroalger.

GrExOmega projektet (2022 – 2025), herunder seminaret er støttet af GUDP (bevillingsnummer: 34009-21-1958). Partnere i GrExOmega: DTU Fødevareinstituttet, DTU Aqua, DTU Sustain, Nordic Marine Nutrition og Sea Longevity.

Kort om GrExOmega projektet

Formålet med GrExOmega er at udnytte invasive og underudnyttede marine arter – søstjerner (Asterias rubens) og sortmundet kutling (Neogobius melanostomus) til ekstraktion af marine omega-3 olier til kosttilskud.  Dette er for at dække den stigende efterspørgsel på marine omega-3 olier samtidig med at et bæredygtigt fiskeri kan opretholdes. Olierne blev ekstraheret med brug af superkritisk CO2 ekstraktion (Sc-CO2) som er en mere skånsom ekstraktionsmetode, end den traditionelle metode, der anvendes i Danmark til produktion af fiskeolie til foder. De primære effekter i projektet var således bæredygtig ressourceanvendelse og skånsom produktion. lndtil nu findes der ikke dansk produceret olie til kosttilskud i større mængder, hovedparten af disse importeres fra Sydamerika og Antarktis.

Program for dagen

12.45 Kaffe / Te

13.00 Velkommen og program for eftermiddagen
Professor Charlotte Jacobsen, DTU Fødevareinstituttet

13.05 Introduktion til GrExOmega projektet – Søstjerner og sortmundet kutling
Seniorforsker, Ann-Dorit Moltke Sørensen, DTU Fødevareinstituttet

13.15 Ekstraktion – Lab og Pilot skala
Seniorforsker, Ann-Dorit Moltke Sørensen, DTU Fødevareinstituttet

13.30 Oxidativ stabilitet, Søstjerne, Søstjernemel og marine omega-3 olier
Seniorforsker, Ann-Dorit Moltke Sørensen, DTU Fødevareinstituttet

13.45 Sensorik kvalitet / profilering af marine omega-3 olier
Seniorforsker, Grethe Hyldig, DTU Fødevareinstituttet

14.00 Livscyklusvurdering af omega-3 olie produktion fra søstjerner
Forsker, Matilda Nordman, DTU Sustain
 

14.15 Forretningsperspektiv og Novel Food
Medejer, Asser Kalsbøll, Sea Longevity
Medejer, Niels Jørgen Madsen, Nordic Marine Nutrition

14.25 Produktion af omega-3 og vitamin D3-rig mikroalgeolie
Post doc, Emil Gundersen, DTU Fødevareinstituttet

14.35 Grøn ekstraktion af algeolie
Post doc, Mads Bjørlie, DTU Fødevareinstituttet

14.45 Afrunding inkl. rundvisning og netværk
Professor Charlotte Jacobsen, DTU Fødevareinstituttet

15.00 Rundvisning til en af vores faciliteter på DTU Fødevareinstituttet
Pilot ekstraktion, Engelsk (Associate professor Adane Tilahun Getachew),
Sensorik (Seniorforsker Grethe Hyldig) eller
Alge lab (Post doc Emil Gundersen)

15.30 Netværk og let servering

16.00  Tak for i dag

Tilmelding

Du kan tilmelde dig her: Grøn fremtid for omega-3 olie seminar

Ved for få tilmeldinger forbeholder vi os retten til at aflyse seminaret. Tilmeldte vil i så fald blive informeret senest den 2. november 2025
Logoer - Grøn fremtid for Omega-3-olie