Springende blåfinnet tun. Foto: Brian MacKenzie, DTU Aqua.

Årets tunmærkningsprojekt i gang i Skagerrak

mandag 26 aug 19
|
Helle Falborg

Hjælp DTU Aqua med oplysninger om tun i Danmark

DTU Aqua opfordrer også alle til at fortælle om observationer af tun i danske farvande, da denne type oplysninger er vigtige for yderligere at dokumentere og beskrive tunenes opholdssteder.
 
Hvis du ser tun, kontakt da venligst Brian MacKenzie, DTU Aqua (brm@aqua.dtu.dk, eller sms/telefon 21 31 58 14) gerne med foto og/eller video, oplysninger om tid og sted for observationen, antal tun og deres omtrentlige størrelse, samt om du har set mulige byttedyr, f.eks. sild, makrel eller hornfisk, springe op af vandet i flugtforsøg.
DTU-forskere mærker igen blåfinnet tun for at forstå, hvorfor de kæmpestore fisk er vendt tilbage som sommergæster. 20 tun mærket på to dage.

Lørdag formiddag drog omkring 70 både med frivillige fiskere ud fra Skagen for at hjælpe DTU-forskerne med at mærke blåfinnet tun på den første dag af årets mærkningsprojekt. Og tunene var derude. Lørdag og søndag fik de i alt mærket og genudsat 20 blåfinnede tun, og arbejdet fortsætter over de næste to uger. Desværre overlevede en tun ikke. Den er nu rapporteret til tunkommissionen og falder under kommissionens videnskabelige kvote.
 
I modsætning til de to tidligere år, hvor DTU Aqua har mærket tun, har forskerne i år ikke på forhånd fået underretninger om springende tun i Skagerrak, før mærkningsarbejdet gik i gang. Men blåfinnet tun er altså igen i år vendt tilbage til vore farvande.
 
”Nogle af de spørgsmål, som vi forsøger at besvare med vores forskning, er blandt andet: Hvorfor kommer blåfinnet tun til Danmark om sommeren? Hvorfor forsvandt den for flere årtier siden, og hvad kan vi gøre for at sikre, at den kommer igen fremover," siger projektleder, professor Brian MacKenzie, DTU Aqua.
 
Uundværlig hjælp fra erfarne lystfiskere
DTU-forskerne får hjælp af erfarne lystfiskere, der stiller deres både, udstyr, tid og ikke mindst know-how til rådighed for at fange de store fisk og overdrage dem til forskerne, som sætter et eller flere mærker på tunene.
 
”Tunene håndteres så skånsomt som muligt, og mærkningen foregår ved, at tunen kortvarigt tages ombord på mærkebåden og omgående får en slange indsat i munden med masser af havvand for at sikre ilttilførslen. Herefter sættes mærket på, og der tages en lille prøve af fisken til genetisk forskning. Hele omgangen tager kun et par minutter, til tunen bliver sendt direkte tilbage i vandet," fortæller professor Kim Aarestrup, DTU Aqua, der står for at mærke fiskene.
 
Der er tre forskellige mærker:
  • Alle fiskene får et lille plastikmærke med et unikt nummer. Hvis mærket indleveres til tunkommissionen, når fisken fanges af en fisker kan man få information om, hvor fisken er fanget og hvor meget den er vokset, siden den blev mærket.
  • En del mærkes med avancerede mærker, som gemmer oplysninger om fiskens omgivende miljø (dybde, temperatur og lys) og sender data tilbage via satellitter, efter mærket frigives fra fisken efter et forudbestemt tidsinterval. Disse data kan bruges til at undersøge, hvor fisken har været, og afslører hvor den gyder. Forskerne kan også se dens foretrukne områder til fødesøgning, og hvor længe den opholder sig i disse ”fiske-restauranter”.
  • Nogle tun bliver også udstyret med akustiske mærker, som kan opfanges på avancerede lyttestationer, der findes i et globalt netværk.
  • Der tages også en vævsprøve fra alle tun. Den bruges til genetiske analyser, der afslører, hvilken af to atlantaske undergrupper af tun, de tilhører.
”De videnskabelige resultater vil hjælpe os til at forstå, hvordan faktorer som fiskeri, klima og fødetilgængelighed kan påvirke hvor tunen opholder sig og dens vandringsadfærd. Vi vil også få mere at vide om, hvorvidt de to grupper af tun opholder sig sammen. Med det håber vi bedre at kunne forstå bestandsdynamikkerne og dermed bedre kunne rådgive i forhold til en bæredygtig forvaltning fremover, så tunen bliver ved med at være end del af den danske fiskefauna," fortæller Brian MacKenzie, DTU Aqua.DTU Aqua-forskere mærker blåfinnet tun i 2018. Foto: Kim Birnie-Gauvin, DTU Aqua
Her ses DTU-forskerne i gang med at måle og mærke en blåfinnet tun i forbindelse med tunmærkningen i 2018. Foto: Kim Birnie-Gauvin, DTU Aqua.
 
Fascinerende kæmpefisk
Frem til 1962 kom der tun til danske farvande hver sommer, hvor der var et udbredt fiskeri. Men så forsvandt de stort set, og det er først de senere år, at tunene, som kan blive op til 3 meter lange, igen er set springe i bl.a. Skagerrak. I dag er det ikke tilladt at fange tun herhjemme, da Danmark ikke har en kvote. Projektet har dog fået dispensation.
 
”Tunen er en ikonisk fisk, der er blevet et stærkt symbol på, hvor meget det nytter at regulere og beskytte fiskebestandene. Tunfiskens tilbagevenden til danske farvande er en fantastisk mulighed for dansk forskning til at bidrage med fakta om tunfiskens vandringer og dermed gøre forvaltningen af verdensbestanden mere effektiv,” siger Lars Skou Olsen, chef for forskning og naturbevarelse på Den Blå Planet, Danmarks Akvarium, som bidrager til forskningsprojektet.
 

Dette års tunmærkningsprojekt er bl.a. sponsoreret af Den Blå Planet, Danmarks Akvarium, STARK, Nordisk Ministerråd og ICCAT i samarbejde med DTU.

Resultater fra tidligere år
Det er tredje år, forskerne fra DTU Aqua mærker blåfinnet tun. I 2017 blev der mærket 4 tun, og i 2018 blev hele 91 tun forsynet med et eller flere mærker. Indtil videre har det bl.a. givet følgende informationer:
  • Vi ved, at to af de fisk, vi mærkede i 2017 svømmede til Biscayen. Mærkerne sendte nemlig signal om positionen henholdsvis to og fire måneder efter mærkningen.
  • Vi ved også, at i hvert fald en af de tun, vi mærkede i 2017 vendte tilbage hertil i 2018. Mærket løsnede sig efter 359 dage – i Skagerrak.
 
Følg med på siden her på fiskepleje.dk, hvor der vil være jævnlige opdateringer med resultaterne fra årets mærkningsprojekt i Skagerrak. 

 

Se video fra tunmærkningen i 2018