Kontakt os på forhånd
Kontakt os venligst på Diagnostik-telefonen, tlf. 25 52 05 80 (hverdage kl. 9-15) inden indsendelse af prøver til analyse.
Find blanket og yderligere oplysninger om indsendelse af prøver
Infektion med Bonamia ostreae.
Til histologisk undersøgelse udtages del af østers indeholdende gælle-, kappe-, gonade- og fordøjelseskirtelvæv.
Til vævsaftryk bruges hjerte, mens der til PCR-undersøgelser bruges gælle- og kappevæv.
Kontakt os venligst på Diagnostik-telefonen, tlf. 25 52 05 80 (hverdage kl. 9-15) inden indsendelse af prøver til analyse.
Find blanket og yderligere oplysninger om indsendelse af prøver
Vævsprøver undersøges histologisk. Bonamiose kan også påvises ved PCR. Ifølge OIE Manual of Diagnostic Tests for Aquatic Animals kan denne test dog ikke stå alene i tilfælde af, at områder undersøges, hvor der ikke tidligere er konstateret bonamiose.
Makroskopisk kan ses gullig misfarvning af væv samt læsioner (inkluderende perforerende sår) i gælle-, kappe- og fordøjelseskirtelvæv, men disse symptomer er ikke patognomiske for Bonamia ostreae-infektioner, og de fleste inficerede østers vil se normale ud.
I histologiske snit vil kunne ses kraftig hæmocyt-infiltrationer i bindevæv i gæller og kappe samt i de vaskulære sinus omkring mave og tarmkanal, hvor nogle af hæmocyterne indeholder parasitter. Undersøgelsen er positiv, hvis der inde i hæmocyter kan findes små sfæriske organismer (2-5 µm) med eccentriske kerner. Parasitterne kan også findes ekstracellulært i vævet. Multicellulære celler kan forekomme. Den histologiske teknik er ikke parasitspecies specifik.
I østers-arter, der er følsomme over for B. ostreae samt er fundet i områder hvor bonamiose tidligere er konstateret, er et positivt histologisk fund et stærkt indikativt bevis på, at den pågældende østers er inficeret med enten B. ostrea eller B. exitiosa. I andre arter samt i arter fra områder, hvor der ikke tidligere er konstateret bonamiose, skal infektionen bekræftes af OIE-referencelaboratoriet.
Bonamia ostreae er en protozo tilhørende Haplosporidia, der inficerer hæmocyter hos europæisk fladøsters, Ostrea edulis. Den er også fundet i andre fladøsters-arter. Den forårsager sygdom og i sidste ende død hos værten.
Bonamiose udbrud fører til øget dødelighed i en østerspopulation.
Makroskopisk kan forekomme gullig misfarvning af væv samt læsioner i gæller, kappe og fordøjelseskirtel, men ofte er der ingen synlige tegn på sygdommen andet end den øgede dødelighed.
Mikroskopisk kan B. ostreae ses som en intrahæmocytisk protozo, men den kan også ses ekstracellulært mellem epitel- og interstitial-celler i gæller og mave eller i bindevævsområder med nekrose.
Direkte smitte mellem østers er mulig. Den infektive form samt indgangsporten kendes ikke. Generelt observeres en lag-fase på mindst 3 måneder, før parasitten kan genfindes i uinficerede østers, som er blevet flyttet ind i et inficeret område.
Prævalensen er varierende (fra 0 til 80 %). Sygdommen kan forekomme og smitte over hele året, men der er sæsonvariationer, hvor infektionsprævalensen er højest sen vinter/tidligt forår og om efteråret. Bonamia ostreae-infektion er fundet i Europa (Danmark, Frankrig, Holland, Irland, Italien, Norge, Portugal, Spanien og Storbritannien), i Canada (British Columbia) og i USA (Californien, Maine og Washington).
I Danmark screenes Ostrea edulis (europæisk fladøsters) i Limfjorden for parasitten, og området har haft status som sygdomsfri for denne parasit indtil marts 2015. Her blev EU samt OIE notificeret om, at parasitten var blevet fundet i prøver (2 af 3) indsamlet fra tre lokaliteter i Limfjorden i november 2014. Der blev ikke på daværende tidspunkt observeret dødelighed i østersbestanden. I prøver indsamlet i 2015 og 2016 er parasitten fundet i de samme to områder. Endvidere er parasitten i 2017 også konstatereret hos fladøsters indsamlet i den vestlige del af Limfjorden (Nissum Bredning), hvor den ikke tidligere har været konstateret, dog i en meget lav infektionsgrad (hos én af 40 østers, samt hos to af 60 østers).
Opstår der mistanke om bonamiose i fladøsters i form af øget dødelighed i en østersbestand, kontaktes Fødevarestyrelsen, VeterinærSyd, Team Akvakultur, tlf. 72 27 69 00.
DTU Aqua er nationalt referencelaboratorium for sygdomme hos to-skallede bløddyr, og i den egenskab udfører instituttet undersøgelser i forbindelse med en overvågning.