Kontakt os på forhånd
Kontakt os venligst på Diagnostik-telefonen, tlf. 25 52 05 80 (hverdage kl. 9-15) inden indsendelse af prøver til analyse.
Find blanket og yderligere oplysninger om indsendelse af prøver
Så vidt muligt levende krebsdyr med sygdomstegn, men ellers døde krebsdyr på is. Alternativt kan formalin- og/eller alkoholfikserede krebsdyr indsendes. Optimalt bør der indsendes både levende dyr på is sammen med formalin- og alkoholfikserede individer.
Kontakt os venligst på Diagnostik-telefonen, tlf. 25 52 05 80 (hverdage kl. 9-15) inden indsendelse af prøver til analyse.
Find blanket og yderligere oplysninger om indsendelse af prøver
Indsendte krebsdyr kan undersøges histologisk for forandringer i væv og ved PCR for påvisning af virus.
White Spot Disease (WSD) er en virusbetinget sygdom forårsaget af White Spot Syndrome Virus (WSSV), der tilhører genus Whispovirus i familien Nimaviridae. Virus er meget specielt og er kun fundet i forbindelse med krebsdyr. Første påvisning af virus var i forbindelse med de første udbrud af WSD i starten af 1990’erne. WSSV er et dobbeltstrenget DNA-virus og det størst kendte af alle vira.
Naturlig sygdom er hovedsageligt kun forekommende ved rejer af genus Penaeus, herunder hører de forskellige typer af tigerrejer f.eks. sort tigerreje (Penaeus monodon)
Opdrættede Penaeus rejer er alle meget modtagelige for infektion med virus med udvikling af sygdom. Generelt ses der tiltagende sløvhed med blandt andet nedsat fødesøgningsadfærd. På syge individer kan der gennem kutikulaen (skallen) ses hvide foci i vævet under kutikulaen. Generelt ses der en stor farvevariation hos dyrene i en syg population med varierende grader af rødlig/pink misfarvning. For de modtagelige Penaeus-arter ses ved udbrud i opdræt oftest en meget høj dødelighed på op mod 100 %.
Mange arter af krebsdyr kan smittes med WSSV, men modtagelighed og udvikling i sygdomsforløbet varierer meget. Som udgangspunkt er alle decapode krebsdyr at opfatte som modtagelige for virus. Det er blandt andet vist eksperimentelt, at strandkrabber, hummer, krebs og ferskvandsrejer er modtagelige for virus, hvor dyrene enten udvikler makroskopiske eller mikroskopiske læsioner, eller virus opformerer sig i dyrene efter infektion.
WSD er udbredt i Sydøstasien og i Syd-, Mellem- og Centralamerika, og den er også påvist i forbindelse med sygdom hos opdrættede tigerrejer i Middelhavsområdet. I vilde populationer i endemiske områder er infektionsgrader typisk under 1 %, hvorimod den i opdræt kan nå op på 100 %.
En lang række invertebrater fra hjuldyr til bløddyr over ikke-tibenede krebsdyr kan fungere som transportværter og kan ved filtrering opkoncentrere store mængder virus i sig. Vertikal og horisontal smitte (både ved direkte prædation/kannibalisme og via vand) er påvist. Det vides dog ikke, om den vertikale smitte er som tilstedeværelse af virus inden i æg, eller virus kun befinder sig på overfladen af æggene.
Temperatur spiller tilsyneladende en rolle for udvikling af sygdom, hvor temperaturer under 30°C synes at have en forværrende indflydelse på udviklingen af udbrud. Stress, f.eks. hurtigt skift i temperatur, saltholdighed og håndtering, kan fremprovokere udbrud blandt inficerede dyr.
Det er vist, at en stor del af de tigerrejer, der bliver importeret til salg i Europa, er inficerede med WSSV, og at virus stadig er infektivt også efter frysning. Da det også er vist, at danske krebsdyrarter fra både salt- og ferskvand kan være modtagelige, må det på det kraftigste frarådes at bruge importerede ferske frosne krebsdyr, særligt rejer, som agn i forbindelse med lyst- og erhvervsfiskeri i både fersk- og saltvand.
WSD er en liste 1-sygdom i henhold til bekendtgørelse om lister over smitsomme sygdomme til lov af hold om dyr og anmeldepligt af sygdommene.
Opstår der mistanke om WSD på et akvakulturbrug eller i vandløb i Danmark, skal Fødevarestyrelsen, VeterinærSyd, Team Akvakultur, tlf. 72 27 69 00 kontaktes straks.