Rådgivning om bæredygtig udnyttelse og forvaltning af akvatiske ressourcer
DTU Aqua rådgiver danske og internationale myndigheder om bæredygtig udnyttelse og forvaltning af havet og de ferske vandes økosystemer, fisk og skaldyr samt om akvakultur.
Rådgivningens kerneområder
DTU Aqua udfører forskningsbaseret rådgivning inden for bæredygtig udnyttelse og forvaltning af akvatiske ressourcer.
Rådgivningen udarbejdes på baggrund af instituttets overvågning af fiskerier og fiskebestande samt forskning inden for akvatiske organismers biologi og populationsøkologi, fysiske og kemiske processer i vandmiljøet og økosystemers struktur og dynamik. Rådgivningen inddrager alle relevante naturlige og menneskeskabte påvirkninger.
Rådgivningen sker primært inden for følgende kerneområder:
- Vurdering af fiske- og skaldyrsbestandes udvikling
- Fangstmuligheder
- Fiskeriteknologi
- Fiskeriforvaltning
- Effekter af fiskeri og andre menneskeskabte påvirkninger af det marine økosystem og fiske- og skaldyrsbestandene
- Genopretning af fiske- og skaldyrsbestande
- Genopretning af levesteder for fisk og skaldyr (habitatrestaurering)
- Akvakulturproduktion.
De fleste af DTU Aquas forskningsprojekter har som formål at styrke grundlaget for instituttets rådgivning af myndigheder og myndighedsbetjening, som udgør to tredjedele af instituttets samlede finansielle grundlag.
Rådgivning af danske og internationale myndigheder
Den største aftale om forskningsbaseret rådgivning af myndigheder har DTU Aqua med Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Aftalen omfatter monitering af fiskerier og fiske- og skaldyrsbestande, rådgivning af myndigheder, fiskerierhverv og brancheorganisationer og forskning inden for aftalens fire indsatsområder: Erhvervsfiskeri, Akvakultur, Rekreativt fiskeri samt Klimatilpasning og miljøeffekter. Herudover har DTU Aqua en omfattende moniterings- og rådgivningsaftale med Europa-Kommissionen.
En væsentlig del af den fiskeribiologiske rådgivning foregår gennem Det Internationale Havundersøgelsessråd (ICES) og Europa-Kommissionens Rådgivende Komité for Fiskeri og Akvakultur (STECF). DTU Aqua repræsenterer Danmark i ICES's Rådsforsamling og deltager i ICES's Rådgivningskomité og Forskningskomité og i cirka 70 ekspertgrupper.
Desuden rådgiver DTU Aqua internationale organisationer og regionale fiskerikommissioner som Baltic Marine Environment Protection Commission (HELCOM), OSPAR-kommissionen, North East Atlantic Fisheries Commission (NEAFC) og North Atlantic Salmon Conservation Organization (NASCO).
DTU Aqua rådgiver endvidere Miljøministeriet, f.eks. i forbindelse med implementering af EU’s havstrategidirektiv. Denne rådgivning er mere ad hoc-baseret med enkeltstående kontrakter.
Derudover har DTU Aqua en samarbejdsaftale med Grønlands Naturinstitut om at repræsentere Grønland på udvalgte områder i internationale rådgivnings- og fiskeriforvaltningsorganer.
Kontakt
Anja Gadgård Boye Direktør for myndighedsbetjening Mobil: 93513557 angabo@aqua.dtu.dk
Kontakt
Helle Torp Christensen Chefkonsulent Mobil: 20814828 htch@aqua.dtu.dk