Karpens forårsviræmi (SVC)

Prøvemateriale

Hele fisk eller organmateriale indsendes til virologisk undersøgelse. Organmateriale bør altid udtages af fisk umiddelbart efter aflivning. Da enzymer i fisk er aktive ned til meget lave temperaturer, sker autolyseringsprocesser væsentligt hurtigere end i pattedyr og fugle. Materiale bør derfor altid indsendes ekspres med kurer eller ved direkte aflevering. Temperaturen i materialet bør på intet tidspunkt overstige 10ºC.

Indsendt materiale skal altid medfølges af oplysninger om prøveudtager, ejer, art, anamnese og formål med indsendelsen.

Kontakt os venligst på Diagnostiktelefonen på tlf. 25 52 05 80 (hverdage kl. 9-15) inden indsendelse af prøver.  

Diagnose

SVC-virus isoleres fra organmateriale fra inficerede fisk ved dyrkning i cellekulturer med efterfølgende identifikation ved brug af ELISA og/eller RT-PCR.

Ætiologi

Karpens forårsviræmi (spring viraemia of carp, SVC) er en virusbetinget sygdom, der hovedsageligt rammer fisk i karpefamilien. Virus tilhører genus Vesiculovirus i familien Rhabdoviridae

Symptomer og patologi

Sygdomsudbrud forekommer typisk om foråret, når vandtemperaturen når 11-17°C. Mortaliteten ebber ud ved temperatur over 17°C og stopper helt omkring 22°C. Unge fisk op til 1 år er mest modtagelige, men alle aldersgrupper kan blive ramt.

Fiskene bliver sløve, følger ikke med stimen og står ved damkanterne. De kan ses ascites, udstående gatåbning med pseudocasts (gråhvide tråde bestående af fæces og tarmepitel), blødninger i huden, finnebasis og omkring gatåbningen, exophthalmia, mørkfarvning og blege gæller. Ved opklip kan der observeres petechiale og lokale blødninger i muskel- og fedtvæv, petechiale blødninger i svømmeblæren, ødem og blodig ascitesvæske. Ved akut dødelighed kan læsioner være fraværende.

Epidemiologi 

Smitten overføres horisontalt enten direkte eller via vektorer (karpelusen Argulus foliaceus, iglen Piscicola piscicola).

Sygdommen er rapporteret fra de fleste europæiske lande, fra USA og Kina. Sygdommen blev sidst diagnosticeret i Danmark i 2003 i importerede koikarper. Danmark har tillægsgarantier for SVC i henhold til EU-lovgivning, og det er således kun lovligt at importere fisk certificeret frie for SVC.

Forholdsregler

SVC er en liste 1-sygdom i henhold til bekendtgørelse nr. 1341 af 27. november 2023 om lister over smitsomme sygdomme til lov om hold af dyr og anmeldepligt af sygdommene. Opstår der mistanke om SVC på et akvakulturbrug eller i et vandløb i Danmark, skal Fødevarestyrelsen, VeterinærSyd, Team Akvakultur, tlf. 72 27 69 00 kontaktes straks.